kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Noter Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Noter nedir? Nasıl olunur? Ne iş yapar? Noter görevleri nelerdir? Noter olma şartları nelerdir? Noter ne işe yarar? Noter olmak istiyorum ne yapmalıyım? Noter nerelerde çalışır? Noter nerelerde bulunur? Noter nasıl para kazanır? İşte noterler ile ilgili her şey…

A+
A-

Noter Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Noter nasıl olunurun cevabını sizlere sunduğumuz yazımızda aklınıza takılan noterlikle ilgili çoğu konuya değindik. Noter ne iş yapar, noter ne demek gibi sorularınızı da yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Türkiye’de her gün en yoğun adreslerden biri de noterlerdir. Pek çok kişi hayatında en az bir kez noter kapısından içeriye girmiştir. Hukuk sistemi içerisinde önemli bir yeri olan noterler vatandaşın pek çok işini gerçekleştirmektedir.

Türkiye’de binlerce kişi noter olmak istemektedir. Bu durumun başlıca nedenlerinden biri de noterlerin kazançlarıdır. Ancak noterlerin sahip olduğu yetkiler, yürüttüğü işler de pek çok kişi cezbetmektedir. Peki noter nedir? Noter ne demek?

Noter kimdir? Noter ne iş yapar? Noter görevleri nelerdir? Nasıl noter olunur? Noter olma şartları nelerdir? Noter olmak istiyorum, ne yapmalıyım? Noter nerelerde çalışır? Noter ne işe yarar? Noter maaş alır mı? Noter nasıl para kazanır? Noter işlem ücretleri ne kadar? Noter nasıl olmalı? İşte noterlik mesleği ile ilgili tüm merak edilenler..

Noter Nedir? Noter Ne Demek?

Diyelim ki sizden noter onaylı diploma örneği istendi. Diploma örneğini almak için nereye gideceksiniz? Belirli bir amaçla vekaletinizi birine vereceksiniz. Nereye gideceksiniz? Taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmak istiyorsunuz. Nereye gideceksiniz? Mirasçılık belgesi almak istediniz. Nereye gideceksiniz? İşte bu kritik sorulara verilebilecek tek cevap “noterlik” olacaktır.

Noterler Türk hukuk sisteminde vazgeçilmez bir yere sahip olan ve kamu görevi icra eden kişilerdir. Türkiye’de pek çok kişi notere gitmiş ve noterlerde işlem gerçekleştirmiştir.

Buna rağmen “noter nedir?” “noter kimdir?” ve “noter ne demek?” soruları en çok sorulan sorular arasındadır. Noterler kamu görevi yapan, hukuk sistemi içerisinde önemli bir rol üstlenen ve vazgeçilmez bir iş yapan kişilerdir. Noterler hukuki güvenliği sağlayarak, özel ve tüzel kişilere hizmet eder.

Ayrıca ortaya çıkan anlaşmazlıkları çözmek veya ortaya çıkmadan önce önüne geçmek için noterler devreye girer. Noterler Türkiye’de yapılan her işlemi belgelendirir ve belgelere resmi statü verir. Bu açıdan noterlerin yaptığı için çok önemlidir.

Noterler teknik olarak belge ve işlemleri resmi statü kazandıran veya geçerlilik kazandıran kişilerdir. Noterler yasaların kendilerine çizdiği çerçeve içerisinde görev yapar.  Noterler genelde asliye ve münferit sul mahkemelerinin yakınlarında, mahkeme ve adliye yakınlarında, devlet dairelerinin yakınlarında faaliyet göstermektedir.

Noterler Türkiye Noterler Birliği çatısı altında görev yapmaktadır. Türkiye’de noterler numaralandırılmış şekilde özel ofislerde, katlarda faaliyet gösterirken yurt dışında elçilik ve konsolosluklarda faaliyet yürütmektedir. Noterliklerde tek bir noter vardır. Noterliklerde çalışan diğer personeller stajyer veya diğer personellerdir. Bu personellerin içerisinde katip, büro görevlisi, hizmetli, temizlikçiler bulunmaktadır. Noterlerde istihdam edilecek kişiler en az 1 yıl sözleşme usulüyle görev yapar.

Noter Ne İş Yapar?

Noterlerin üstlendiği görevlere ve yaptıkları işlerin önemine değindir. Noterler hukuk belgelerini düzenleyen, derleyen, onaylayan ve resmiyet kazandıran kişidir. Ancak yaptıkları iş bunlarla sınırlı değildir. Binlerce kişi notere gitse de tam olarak noterlerin ne iş yaptığını bilmemektedir.

Bu nedenle “noter ne iş yapar?” sorusu akıllara gelmektedir. Bu soruya pek çok cevap verilebilir. Ancak belli başlı başlıklarda bu soruya cevap vermek daha doğru ve anlaşılır olacaktır.

Noterlere pek çok kişi pek çok nedenle başvuru yapmaktadır. Satış sözleşmelerinden tutun da taşınmaz satış vaadi sözleşmesine kadar pek işlem noter onayına ihtiyaç duymaktadır. Noterler imza, mühür, tarih, belge tescilleyerek hukuki geçerlilik özelliği kazandırırlar.

Ayrıca milyonlarca kişinin ihtiyaç duyduğu “aslı gibidir belgesi” de noterler tarafından çıkartılmaktadır. Noterlerin görevlerini saymakla bitmez. Çalışma sahaları çok geniştir. İşte noterlerin yaptıkları işlerden bazıları…

Noterler yasalar ile yalnızca kendilerine verilen yetki ve görevle hukuki işlemleri yürütür. Noterlere verilen haklar başka bir kişiye veya makama veya kuruma verilmemiştir.

Noterler yasaların çizdiği çerçevede kendilerine verilen görevlerin tamamını yaparlar. Yürütükleri işlerde Noterlik Kanunu hükümlerine bağlı kalırlar.

Noterler taşınmaz satış vaadi sözleşmesi işlemini yaparlar. Bu sözleşme nedeniyle her gün binlerce kişi noterlere gitmektedir.

Noterler ticari hayatın merkezinde olan alım-satış sözleşmelerini yaparlar. Bu nedenle noterlerde büyük yoğunluk yaşanmaktadır.

Noterler işlem yapılmak üzere getirilen evrağı amacına uygun şekilde işleme sokar.

Noterler en kritik görevi belgeleri resmi hale getirmek ve onaylamaktır. Noterler belge, evrak, imza, işaret, mühür ve tarih onaylayabilir.

Noterlere başvurma nedenleri arasında zirveyi paylaşan işlemlerden 3’ü protesto, ihtarname ve ihbarname gönderme işlemleridir. Noterler bu 3 kritik işlemi de yürütür.

Noterler onaylanması veya tescillenmesi gereken işlemleri tescilleyerek işleme koyar.

Noter Görevleri Nelerdir?

Noterlerin onlarca görevi bulunmaktadır. Binlerce kişi farklı amaçlarla her gün notere gitmekte ve işlerini halletmektedir. Noterler Türkiye’deki en yoğun çalışma ortamlarından biridir. Noterlerin boş olduğu pek görülmemektedir.

Noter görevleri nelerdir?” sorusu sık sık gündeme gelmektedir. Ancak noterlerin A’dan Z’ye pek çok konuda onlarca farklı görevi bulunmaktadır.

Noterler ev, arsa, tarla, bina, otel gibi taşınmaz örneklerinin satış vaadi sözleşmeleri işlemlerini yürütür. Ayrıca İngilizce, Fransızca, Çince vb. yabancı dillerdeki belgelerin tercüme onayını yine noterler yapar. Noter onaylı olmayan tercüme eser geçerlilik kazanamaz.

Noterler tarih, işaret, mühür, belge, evrak, dilekçe gibi belgeleri onaylayarak resmiyet kazandırırlar. Ayrıca çalışma hayatındaki en kritik işlemlerden olan ihbarname, ihtarname ve protesto gönderme işlemi de yine noterlerde yapılır. 7’den 70’e milyonlarca kişiyi ilgilendiren “aslı gibidir belgesi” de noterler tarafından çıkartılır.

Noterler hukuki bir işleme ihtiyaç duyulan her alanda ve her konuda görev üstlenebilir. Bu nedenle hukuksal bir işlem söz konusu olduğu zaman muhakkak noterlerle de bağlantılı olmaktadır.

Noterler şirket, işletme, firma defterlerini onaylar, vasiyetname, vekaletname düzenleme işlemlerini yapar ve kopyalarını muhafaza ederler. Noterler özel ve tüzel kişilere verilecek emanetleri saklarlar. Noterlerin görevlerini saymakla bitmez. Bu nedenle burada bu başlığa mola veriyoruz.

Nasıl Noter Olunur?

Türkiye’de binlerce kişi noter olmak istemektedir. Noter olmak için binlerce kişi araştırma yapmakta ve çalışma yürütmektedir. Türkiye’de hayalleri süsleyen mesleklerin başında noterlik mesleği gelmektedir. Ancak pek çok kişi “Nasıl noter olunur?” sorusunun cevabına sahip değildir.

Noter olmak için yapılması gereken bazı hususlar vardır. İlk olarak noter olmak için Hukuk Fakültesi eğitimi almanız gerekmektedir. 4 yıllık lisans eğitimi veren Hukuk Fakültelerinde noterlik dersleri verilmekte ve eğitimi verilmektedir. Noter olmak isteyenlerin gittiği veya noterlik eğitimi verilen başka ayrı bir okul veya eğitim kurumu bulunmamaktadır.

Noter olmak için “noterlik stajı” olmazsa olmazdır. Noterlik stajını tamamlayan kişiler “noterlik belgesi” almaya hak kazanırlar. Bu belge alındıktan sonra noter olmanızın önünde hiçbir engel kalmaz. Ancak noter olmak oldukça zordur. Üstelik binlerce kişi noter olmak istese de bu hayali yalnızca birkaç kişi gerçekleştirebilir.

Noter olmak pek çok aşamadan oluşan oldukça uzun bir süreçtir. Eğitim, staj, bekleme süres, çalışma süresi gibi kriterler bulunmaktadır. Noter adaylarının Hukuk Fakültelerinde eğitim alması ilk ve en önemli şartlar arasındadır. 25 yaşını dolduran ez 4 yıl boyunca avukat, hakim, akademisyen olarak görev yapan kişiler noter olabilmektedir. Noter olmak için Adalet Bakanlığına başvuru yapmayı unutmamak gerekiyor.

Bakanlığın onay vermesi durumunda noter adayları staj yapmak için beklemeye başlar. Noter olmak için bekleme süresi uzun sürebilmektedir. Ayrıca noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlayarak ruhsatlarını almaları da önemlidir.

Noter olmak için son aşamalardan olan noterlik belgesini adaylar Adalet Bakanlığından alır. Noterlik Kanununda bu aşama oldukça açık bir şekilde anlatılmaktadır. Noterlik belgenizi aldıktan ve tüm şartları sağladıktan sonra ise noterlik ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir.

“Münhal Bulunan Noterlikler” ilanlarını takip edip başvuru yapmanız gerekmektedir. Onay çıktıktan sonra noter olabilirsiniz. Ancak tam da bu aşama yıllar hatta on yıllar sürebilmektedir.

Noter Olma Şartları Nelerdir?

Nasıl noter olunacağını anlatmaya çalıştık. Bu süreçte noter olma şartlarına da değindik. “Noter olma şartları nelerdir?” sorusu noter olmak isteyenleri yakından ilgilendiren bir sorudur. Noter olmak için adayların pek çok şartı taşımaları veya yerine getirmeleri gerekmektedir. Peki noter olma şartları nelerdir?

Noter olmak için eğitim şartını yerine getirmeli yani Hukuk Fakültelerinden mezun olmanız gerekmektedir.

Noter olmak için yaş şartı bulunmaktadır. Noter olmak isteyen kişilerin en az 25 yaşında olmaları gerekmektedir.

Noter olmak için en az 4 yıl avukat, hakim ve savcı veya akademisyen olarak görev yapmanız gerekmektedir.

Noter olmak isteyen kişilerin avukatlık stajını tamamlamaları ve avukatlık ruhsatını almaları gerekmektedir.

Noter olmak için Adalet Bakanlığına başvuru yapmalısınız.

Noter olmak için noterlik belgesini almanız gerekmektedir.

Noter olmak için noterlik stajını tamamlamak gerekmektedir.

Noter olmak için ilanları takip etmek başvuru yapmak ve başvurunuzun onaylanması gerekmektedir.

Noterler Nerelerde Çalışır?

Noterler hukuki işlemler söz konusu olduğu zaman devreye girmektedir. Bu nedenle hukuki işlemlerin yapıldığı bölgelerde noterlere rastlamak mümkündür.

Noterler Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet göstermektedir. Ancak “noterler nerede bulunur?” “noterler nerede çalışır?” sorularına Asliye ve Sulh Hukuk Mahkemelerinin yakınlarında Adalet Bakanlığı tarafından kurulan noter bulunmaktadır. Noterler bu kurumların ihtiyaç duyduğu hukuki işlemleri yürütür. Belirli bir bölgede yalnızca bir noter bulunmaz. Bazı bölgelerde birden fazla noterlik bulunabilir.

Noter Ne İşe Yarar?

Noterler Türkiye’de hukuk sisteminin faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yürütmesine yardımcı olur. Noter işlemleri resmi statüdedir. Bu nedenle mahkemelerde delil olarak sayılabilir. Ayrıca noterler vatandaş ile kanunlar arasında kurulan ilişkileri de yürütür.

Noterler vatandaşları yargıya başvurmadan haklarını ve çıkarlarını korumasına ve garanti altına almasına fırsat tanır. Noterler hukuki bir güven mekanizması rolü üstlenir. Örneğin şans oyunları, kuralar, çekilişler, yarışma programları noter huzurunda yapılır. Böylece noter bu tip organizasyonlarda bir şahit, onay mekanizması ve güven mekanizmasına dönüşür.

Noter Nasıl Para Kazanır?

Noterler Türkiye’de kazancı en yüksek olan mesleklerden birini icra etmektedir. Pek çok kişi noterlerin kazandığı gelirler nedeniyle noter olmak istemektedir. Ancak bu konuda bazı belirsizlikler bulunmaktadır. “Noterler maaş alır mı?” sorusu sık sık gündeme gelmektedir.

Noterler kamu kurum ve kuruluşlarından yani devletten veya özel sektörden maaş almazlar. Noterler noterliklerde yürütülen işlemlerden gelir elde ederler. Noterler yapılan işlemlere resmi statü kazandırarak onaylarlar. Yapılan her işlemden de pay alırlar.

Noterler Nasıl Olmalı?

Türkiye’de pek çok kişi hayalini kurduğu meslekler yalnızca ders çalışarak ulaşmaktadır. Yine Türkiye’de kamu görevi üstlenen pek çok kişi bu noktaya ders çalışarak gelmiştir. Ancak şunu unutmamak gerekir ki yapılan mesleklerin her zaman daha büyük bir anlamı vardır. Matematik, hukuk, kimya vb. bilgisi o mesleği yapmanız için yeterli değildir.

Noter olmak için kişilerin yorum yapabilme, anlama, değerlendirme kabiliyetlerinin gelişmiş olması önemlidir. Ayrıca sorumluluk üstlenme bilinci, gündemi ve yasal değişiklikleri takip etme gücü, iletişim becerileri de noterlerin sahip olması gereken özelliklerindendir.

Noter nasıl olmalı?” sorusuna yüzlerce cevap verilebilir. Ancak öncelikle dürüst, çalışkan, liyakat sahibi olmalıdır cevabı verilmelidir. Noterlere her gün binlerce insan başvuru yapmaktadır. Bu nedenle noterlerin kibar, anlayışlı olmaları da önemlidir.

Noter Ücretleri Ne Kadar?

Noterler bünyesinde onlarca farklı işlem gerçekleştirilir. Türkiye’nin dört bir yanında binlerce kişi her gün noterlere giderek farklı işlemler gerçekleştirmektedir. Noterlerde bu işlemler için ücret almaktadır. Noterlerde yapılan her işlem başına noterler ücret alır. Bu ücretlerden belirli bir pay da noterlerin kazancı olmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.