kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ebe Maaşları 2023 Ne Kadar?

Ebe Maaşları 2023 Ne Kadar? Ebe Nedir? Kimdir? Ne Demek? Ebe Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir? Ebe Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 nasıl? Devlette ve özel sektörde ebe maaşı 2023 ne kadar? Ebe nasıl olmalı?

A+
A-

Dünyanın en eski mesleklerinden bir tanesi de ‘ebelik’ mesleğidir. Kadın ve erkeklerin ilişkiye girdiği ilk günden bugüne insan nüfusu doğumlarla artmaktadır. Doğum yapan kişinin yanında olan, ona yardım eden kişiye ise ‘ebe’ denmektedir. İnsanlık tarihi kadar eski olan bu meslek günümüzde de önemini ve geçerliliğini korumaktadır. Devlette ve özel sektörde ebe kadrosunda binlerce sağlık personeli bulunmaktadır. Binlerce kişi de bu pozisyonda çalışmanın hayalini kurmaktadır. Peki Ebe nedir? Kimdir? Ne demek? Ebe ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Ebe çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Devlette ve özel sektörde ebe maaşları 2023 ne kadar?

Ebe Yardımcısı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Ebe Nedir? Kimdir? Ne Demek? 

Kelimenin kökeni hakkında net bilgi olmasa da tüm dünyada tanımı ‘doğum işini yaptıran, doğum sürecine yardım eden kişi’ anlamına gelmektedir. Tarih boyu ebe olarak adlandırılan kişilerin %99’unun kadın olduğu bilinmektedir. Kelimenin bir diğer anlamı ise büyükanne, babanne, nine anlamına gelmektedir. Kelimenin üçüncü anlamı ise oyunlarda ebe olan, diğer çocukları yakalamak, bulmak zorunda olan kişi anlamındadır. Kelimenin ilk iki anlamı aslında birbirini tamamlar. Çünkü doğuma yardımcı olan kişi genellikle topluluktaki yaşlı ve tecrübeli olan kişidir. Bu kişinin kadın olması da mantıklıdır. Günümüzde ‘ebelik’ topluluktaki tecrübeli kişinin aldığı bir sorumluluktan öte resmi bir meslektir. Devlette ve özel sektörde binlerce kişi bu mesleği icra etmektedir.

Ebe Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan ebelerin A’dan Z’ye binlerce görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. Özellikle de doğum gibi hassas bir konuda görev yapan personeller diken üstünde çalışır. Bu nedenle bu personellerin özel sektörde de devlette de yapacağı her işi büyük bir ciddiyetle yapması gerekmektedir. İşte ebelerin görev ve sorumlulukları;

Personeller hastaların/hamilelerin doğum sürecini, hamilelik sürecini takip eder.

Sağlık kuruluşuna başvuran, doğuma hazırlanan aileler için hazırlık eğitimi verir.

Doğum yapacak kadınlara ve hamile kadının eşine, yakınlarına duygusal destek verir. Her türlü konuda bilgilendirme yapar.

Gebelik sürecinde sorun yaşandığında, risk taşıyan durumlarda doktorlara sevk eder. Sağlık personelleri ile aile arasında iletişim köprüsü olur.

Doğum sırasında bebeğin, annenin durumunu izler. Gereken tüm işlemlerde üzerine düşeni yapar.

Bebek doğduktan sonra bakımıyla ilgili ailelere yardım eder, bilgi verir.

Düşük yapan, ölü doğan bebek olaylarında ailelere psikolojik ve duygusal destek verir.

Bebeğin emzirilmesi, temizlenmesi, banyo yapması, beslenmesi, giydirilmesi, uyutulması gibi her türlü kritik konuda ailelere bilgi verir ve yardım eder.

Bebeklerin ve 0-6 yaş çocukların sağlık durumunu inceler, gereken işlemlerin yapılmasını sağlar. Doktorlar tarafından verilen talimatları uygular.

Ebe Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Sağlık sektöründe çalışma şartları ve çalışma saatleri son derece zorludur. Doktorundan, hemşiresine, aile hekiminden ebesine kadar her sağlık personeli için bu durum geçerlidir. Hastalarla, hasta yakınları ile iletişim kurmak, son derece zorlu vakalarla mücadele etmek personelleri zorlamaktadır. Ebeler de bu durumdan nasibini alır. Özellikle de aileler gebelik, doğum, bebek gibi konularda son derece hassastır. Bu nedenle ebeler bazen aşırı derecede baskı altında kalabilir. Bu personeller stresli bir çalışma temposu olduğunu, baskı altında çalışmaları gerektiğini söylemek mümkündür. Personeller bazen saatlerce mola vermeden çalışmak zorunda kalabilir. Personeller doktorlar, hemşireler gibi sağlık personelleri ile hastalar, hamileler ve aileler arasına da iletişim köprüsü olur.

Personellerin özel sektörde de devlette de kendilerine ait bir yaşam alanları bulunur. Dinlenmeleri, yemek, çay gibi ihtiyaçları için odaları bulunur. Personeller buralarda mola yapabilir, dinlenebilir, bir şeyler yiyip içebilir. Ayrıca teknolojik tüm donanımlara erişimleri bulunur. Personeller bilgisayar, yazıcı, telefon, ocak vb. aletlere erişebilir. Personellerin haftalık çalışma saatleri haftada maksimum 45 saat olarak belirlenmiştir. Ayrıca personeller nöbet sistemine göre de çalışabilir. Örneğin akşam 18.00’de giden personeller ertesi gün saat 06.00’ya kadar çalışabilir daha sonra 24 saat izinli olabilir. Personeller olağanüstü durumlarda fazla mesai yapabilir. Yapılan fazla mesai de maaşlara yansıtılmaktadır. Genel olarak bir çalışma saatinden bahsetmek gerekirse personeller günde ortalama 9 saat çalışır. Bu saat dilimleri 08.00-17.00, 09.00-18.00 şeklinde olabilir. Ayrıca kurumdaki ihtiyaca göre öğleden sonra veya akşam saatlerinde de çalışmak mümkündür.

<div></div>

devlette ozel sektorde ebe maasi 2020

Ebe Maaşları 2023 Ne Kadar?

Sağlık alanında çalışan personellerin maaşları görev ve sorumlulukları, zorlu görev şartlarını tamamen karşılamasa da kötü durumda da değildir. Diğer sektörlere kıyasla sağlık sektöründe personellere verilen maaşların belirli bir standartı bulunur. Üstelik personellerin aile yardımı, çocuk yardımı alıp almadığına göre, eğitim durumuna, ek tazminat alıp almadığına göre, nöbet ücretine, fazla mesaiye ve döner sermaye gelirlerine sahip oluğ olmadığına bağlı olarak aylıkların önemli ölçüde değiştiği de unutulmamalıdır. Fazla mesai, nöbet ücreti, döner sermaye geliri, aile yardımı, ek tazminat alan personellerin aylıkları 500 Türk Lirası ile 1000 Türk Lirası arasında artabilmektedir. Ancak yine de devlette ve özel sektörde ebe maaşlarının değişebildiği unutulmamalıdır. Bu kapsamda devlette ebe maaşları 2023 yılında ortalama 4 bin 750 TL civarındadır. Mesleğe yeni başlamış memurlar 4 bin 500 TL civarında alırken deneyimli memurlar ise 5 bin 500 TL’ye yakın aylık alabilir. Özel sektörde ebe maaşları 2023 başlangıçta ortalama 3 bin TL seviyelerindedir. Personeller deneyim kazandıkça bu miktar 4 bin civarına yükselir.

Devlette Ebe Maaşları 2023

Devlette tüm memurların maaşları Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme kapsamında yapılan zamlarla önemli ölçüde artmaktadır. Ayrıca gerçekleşen enflasyon farkı da maaşlara yansıtılmaktadır. Bu kapsamda Ocak 2023 itibariyle de devlette ebe maaşları önemli ölçüde artmıştır. Bu kapsamda 15 Ocak 2023 itibariyle devlette ebe maaşlarının ne kadar olacağını sizler için inceledik. Ancak unutulmaması gerekir ki verdiğimiz rakamlar ortalama rakamlardır. Her devlet memurunun aldığı aile-çocuk yardımı, görev tazminatı, nöbet ve mesai ücretleri, döner sermaye miktarı farklılık gösterebilir.

8/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan ebe maaşı 2023 14 bin 550 TL civarındadır.

NOT: Sendika aidatı ücreti, döner sermaye ücreti, nöbet ücreti, fazla mesai geliri, eğitim durumu, aile ve çocuk yardımı gibi değişkenlere göre personellerin maaşları değişebilir.

<div></div>

Özel Sektörde Ebe Maaşları 2023

Özel sektörde maaş politikası devlete kıyasla daha düşüktür. Özellikle de göreve yeni başlayan deneyimsiz personellere son derece düşük ücretler verilir. 2023 yılında özel sektörde deneyimsiz sağlık personellerine asgari ücret seviyelerinde veya birazcık daha üstünde ücret verilir. Bu kapsamda özel sektörde ebe maaşları 2023 en düşük 12 bin 500 TL seviyelerindedir. Personeller tecrübe kazandıkça, deneyimi artıkça aylıkları da 13 bin TL’ye yükselebilmektedir. Daha sonra bu rakam 14 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Özel sektörde personellerin aldıkları ücretleri belirleyen en önemli husus çalıştıkları kurumlardır. Bazı kurumlar personellerine düşük aylıklar verirken bazı kurumlar ise daha yüksek maaş ödemesi yapmaktadır. Bu nedenle kurumsal şirketlerde çalışmak her zaman tercih edilmelidir.

Ebeler Nasıl Olmalıdır? Ebelerde Aranan Özellikler Nelerdir?

Sağlık sektöründe çalışanların mesleki yeterliliklere sahip olması yetmez. Çok çalışkan olmak, çok yetenekli olmak ne yazık ki yeterli değildir. Çünkü sağlık hizmetleri ihtiyaç sahibi, muhtaç, yardıma ihtiyaç duyan kişilere verilir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının her şeyden önce sabırlı, merhametli, anlayışlı, empati yeteneği yüksek ve iletişim becerileri gelişmiş kişiler olması gerekir. Hastalara, vatandaşlara kötü davranan, iletişim becerisi zayıf, sabırsız, anlayışsız kişiler verilen sağlık hizmetini hastanın burnundan getirmemelidir.

Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet her geçen gün artmaktadır. Sağlık çalışanları pek çok sorunla burun buruna çalışmaktadır. Bu nedenle vatandaşların da sağlık çalışanlarına her ne koşulda olursa olsun insani ölçüde yaklaşması gerekmektedir. Şiddet hiçbir konuda çözüm değildir ve asla kabul edilemez!

Ebe Yardımcısı Maaşları Ne Kadar?

Ebeler nöbet tutar mı?

Bünyesinde doğum servisi bulunmayan kurumlarda, hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı (başhemşire dahil) toplamı ikiden fazla ise, bunlar arasında nöbet uygulanır.

Yorumlar

  1. mert   sargın Avatar mert sargın dedi ki:

    iyi iyi maaşlar güzel.