kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Papaz Kaçtı Nasıl Oynanır

​​​​​​​Papaz kaçtı nedir, papaz kaçtı kuralları nelerdir, papaz kaçtı oyununun oynanışı nasıldır, papaz kaçtı nasıl oynanır gibi soruların cevaplarını yazımızı okuyarak bulabilirsiniz.

A+
A-

Papaz Kaçtı Nasıl Oynanır

Basit bir iskambil oyunu olan papaz kaçtı, en az iki kişiyle oynanan bir oyundur. Bizler de size bugün papaz kaçtı oyunu nasıl oynanır, papaz kaçtı ne demektir, kuralları nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.

İskambil oyunları ve türevi oyunlar, okey oyunları, tavla oyunları gibi oyunlar tarihin eski zamanlarından beri insanların vakit geçirmesine yardımcı oyunlar olmuşlardır. Biz sizlere bu tip oyunların kurallarını izah eden, nasıl oynandığını anlatan yazı dizileri hazırlamaya karar verdik. Bu yazımızda papaz kaçtı iskambil oyunu hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

PAPAZ KAÇTI NEDİR? PAPAZ KAÇTI NASIL OYNANIR?

Papaz kaçtı aslında oldukça basit bir iskambil oyunudur. Oyunun amacı en son papazın elinizde kalmamasını sağlamaktır.

Papaz kaçtı 52 adet iskambil kartı ile (oyuncuların arzularına göre 2 deste ile) oynanmaktadır. En az iki kişiyle oynanan papaz kaçtı oyununda bir deste iskambil kartında yer alan 4 papazdan 3ü çıkartılır ve oyunculara kalan kartlar dağıtılır.

Oyuncular dağıtılma işleminden sonra rengine ve türüne bakmadan ellerinde çift olan kartları açık bir biçimde yere atarlar. Yani örneğin beşlileri, sekizleri, kızları ellerinde çift ise yere atmaya başlarlar. Herkesin elindeki çiftler bittikten sonra sırayla oyuncular birbirlerinden kart çekmeye başlarlar ve çektikleri kağıt ellerinde olan kağıtlardan biriyse o da çift olarak yere atılır ve bu biçimde papazı almadan eldeki kağıtları bitirmek amaçtır.

PAPAZ KAÇTI NASIL OYNANIR? PAPAZ KAÇTI KURALLARI NELERDİR?

Papaz kaçtı kuralları aslında öyle çok teferruatlı kurallar değildir. Oynanışından da anlaşılacağı üzere oldukça basit bir oyun olduğu için çok geniş kurallar konulmamıştır. Yine de kurallar çatısı altında özetlemek gerekirse:

  • Oyunda sadece bir tane papaz olmalıdır. (Kaç deste ile oynanırsa oynansın.)
  • Oyuncular kağıdın dağıtılma yönünü esas alarak arkalarında kalan oyuncudan kart çekerler.
  • Oyuncuların elinde çift olmuş kağıtlar açık bir biçimde yere atılmalıdır.
  • Oyunun sona ermesi için en son papazın kaldığı kişi dışında oyuncuların kağıtları bitmiş olmalıdır. Bundan farklı olarak oyun başında sadece bir kişinin kağıdı bittiğinde papazın kaldığı kişi kaybeder gibi de bir kural konulabilir.

papaz kacti kurallari

PAPAZ KAÇTI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Papaz kaçtı oyununda kağıt kalem ile çok fazla hesaplama yapılmaz ama eğer bu tip bir hesaplama yapılacaksa papazın kaldığı kişiye eksi bir yazılır. Oyun başında belirlenen miktarda el oynanır ve oyun sonunda en fazla eksi puandaki oyuncu oyunu kaybetmiş sayılır.

Papaz kaçtı veya başka iskambil kartları oyunlarının kuralları ile ilgili aklınıza takılan soruları, merak ettiklerinizi yazımızın altındaki yorum kısmında sorabilirsiniz. Başka merak ettiğiniz oyun kuralları varsa bunları da yorumlar kısmında belirtir iseniz biz sizler için o kuralları da derleyerek sitemizde yayımlayabiliriz.

Yorumlar

  1. Boş ver Avatar Boş ver dedi ki:

    Bu oyunda kaç tane kart dagitiliyo (kişi basi)