kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Profesör Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Profesör Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Profesör Ne Demek? Ordinaryüs Profesör Nedir? Ne Demek? Emeritüs Profesör Nedir? Ne Demek? Profesör Doktor Nedir? Ne Demek? Profesör Nasıl Olunur? Kimler Profesör Olabilir? Profesör Olma Şartları Profesör Ne İş Yapar? Profesör Maaşları Ne Kadar?

A+
A-

Türkiye’de 2000’li yıllar kasırga gibi geçiyor. Siyasi krizler, seçimler, uluslararası ilişkiler, bölgesel ve küresel krizler, ekonomik bunalımlar, askeri krizler derken tüm ülke her konunun uzmanı haline geldi. Televizyonlara, medya kuruluşlarına çıkan uzmanlar, profesörler vatandaşa hitap etmeye başladı. Bu nedenle profesörlere olan ilgi artmış durumda. Akademisyen olmak isteyen, akademi kariyer yapmak isteyenlerin yanı sıra profesör unvanına sahip kişiler hakkında araştırma yapan kişilerin sayısı da arttı. “Profesör nedir? Nasıl olunur?” sorusularına cevap arayan kişiler milyonlara ulaştı.

Profesör Nedir? Ne Demek?

Profesör kelimesi Fransızca kökenlidir. Kelimenin orjinal hali ‘professeur’ şeklindedir. Türk Dil Kurumuna göre anlamı yükseköğretim kurum ve kuruluşlarındaki en üst mevkideki öğretim üyeleridir. Bir unvan olarak kabul edilen bu terim toplumda büyük bir saygınlık uyandırır. Alanında uzman olduğunu gösterir. Mecaz olarak bir işi en iyi bilen ve en iyi şekilde yapan kişi anlamına da gelir. La Casa De Papel dizisindeki bir karakterin adının da profesör olması nedeniyle bu kelime duyulan ilgi artmıştır.

Ordinaryüs Profesör Nedir? Ne Demek?

Ordinaryüs kelimesi ‘usule uygun’ anlamına gelmektedir. Hayatı boyunca kesintisiz olarak en az 5 sene profesör unvanını taşıyan kimseler eğer bilimsel olarak başarılarını ispat ederlerse, bilimsel kazanımlara imza atarlarsa, önemli görevler üstlenirlerse ordinaryüs unvanını almaya hak kazanabilirler. Bu sayede ordinaryüs profesör olmaları mümkün olabilir.

Emeritüs Profesör Nedir? Ne Demek?

Profesör unvanına sahip kişiler emeritüs unvanına da sahip olabilir. Bu unvan onursal profesör anlamına gelmektedir. Emekli olan bir profesörün bilime katkı sağlamaya devam etmesi durumunda, çalışmalarına devam etmesi durumunda bu unvana sahip olması mümkün olabilir.

Profesör Doktor Nedir? Ne Demek?

Profesör doktor unvanı akademide sık sık duyulan bir unvandır. Lisans ve lisansüstü aşamalarında öğrencilere eğitim veren kişilere denir. Tez, ders, saha çalışması vb. çalışmalarda bulunurlar.

Profesör Nasıl Olunur?

Profesör unvanına sahip olan kişilerin yaptığı açıklamalar, yürüttüğü çalışmalar nedeniyle bu unvana duyulan ilgi artmıştır. Özellikle de deprem, savaş, virüs gibi durumlarda skandal açıklamalar yapan kimseler nedeniyle nasıl profesör olunabileceği sorgulanmaktadır. Profesör olmak için üniversitelerde, yükseköğretim kurumlarında boş kadrolar açıklanmaktadır. Profesör olma şartlarını taşıyan adaylar bu ilanlar doğrultusunda akademik çalışmaları, özgeçmişleri ile başvuru yapar.

Kimler Profesör Olabilir? Profesör Olma Şartları

Her isteyen profesör olamaz. Bir alanda uzman olmanız, alaylı olmanız, eğitimli olmanız bile profesör olmanıza yetmez. Bunun için bazı şartları taşımanız gerekmektedir. Bu şartları taşıyan kişiler doçent unvanına sahipse veya üniversitede en az 2 sene profesör olarak görev yapmışsa profesör alımlarına başvuru yapabilir. Başvuru süreci olumlu sonuçlanan kişiler profesör olarak adlandırılır ve kadrolarda görev yapar. Ancak atama sürecinden önce inceleme, denetim, rapor yazma süreçleri yaşanır.

  • Adayların doçent unvanına sahip olması gerekir.
  • Adayların doçent unvanı aldıktan sonra en az 5 sene ilgili kadrolarda bilimsel çalışmalar yapması gerekir.
  • Adayların uluslararası arenada kabul görmüş çalışmalara imza atması önemlidir.
  • Adayların profesörlük kadrolarına atanmaları gerekir.
  • Profesörlük unvanı yöneticilerin kafasına göre verilemez.
  • Adayların akademisyenlik yolunda önemli bir mesafe katetmesi gerekir.

Profesör Ne İş Yapar?

Bu unvana sahip kişilerin yaptığı işler, yürüttüğü görevler ve görev tanımları merak edilir. Çünkü bu unvana sahip kişilerden sosyal, bilimsel, akademik alanlarda önemli çalışmalar beklenir. Peki bu kişilerin sorumlulukları, görevleri, çalışmaları nelerdir?

  • Ders programı, sistemi, mantığı, planı hazırlanır. Bu kapsamda düzgün bir planlama ve program yapılır.
  • Öğrencilerin en iyi şekilde faydalanacağı bir sistem kurulur ve ortam oluşturulur.
  • Sınav, sunum, ödev, proje, yarışma gibi faaliyetlerle öğrencilerin gelişimi değerlendirilir.
  • Tez danışmanlığı yapar. Öğrencilerin tez hazırlamasına yardım eder.
  • Bilimsel çalışmalar yapar. Bilim dünyasına katkı sağlar.
  • Çalıştığı kuruma akademik alanda katkı sağlar.
  • Makale, haber, kitap, dergi hazırlar.
  • Üniversite politikalarına aykırı hareket etmemeye özen gösterir.
  • Akademik, fikir, politika, tez vb. alanlarında üretim yapması beklenir.

Profesör Maaşları Ne Kadar?

En çok merak edilen konu ise profesörlerin kazançlarıdır. Bu kişilerin ne kadar maaş aldığı, ne kadar kazanç sağladıkları merak edilir. Aslında burada kesin bir rakamdan söz edilemez. Çünkü bu kişilerin sabit maaşları yaklaşık olarak bilinse de ek gelirleri, akademik çalışmalarından, kitaplarından sağladıkları kazançlar tahmin edilemez. Ancak genel olarak profesör maaşları 6-8 bin TL arasında değişmektedir. Daha fazla bilgiyi akademisyen maaşları 2020 yazımızdan alabilirsiniz.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. Murtaza Kurt Avatar Murtaza Kurt dedi ki:

    uyduruk bir maaş , emeklerine saygısızlık ,