kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversite Başarı Sıralamaları Düşer Mi 2019?

Bir çok nedenden ötürü üniversite başarı sıralamaları her yıl düşmektedir. 2019 YKS sonrasında yapılacak üniversite tercihleri sonucuna göre de üniversite başarı sıralamaları düşecektir. Sıralamalar hangi nedenlerden dolayı düşecektir? Hangi bölümlerde kaç binlik bir düşme beklenmektedir? Bu soruların cevabını yazımız devamında görebilirsiniz.

YKS
A+
A-

Üniversite yerleştirme işlemlerinde adayların yapmış oldukları tercih sürecine göre bölümlerin başarı sıralamaları oluşmaktadır. Bir üniversitede yer alan bölüme en son sırada yerleşen adayın başarı sıralaması, o bölümün başarı sıralamasını oluşturmaktadır.

2019 Üniversite Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

Üniversite başarı sıralamaları her yıl düşmektedir. Düşmek derken daha alt sıralara düşmektedir. 10 binlerden 12 binlere, 100 binlerden 124 binlere gibi. Nadiren de olsa bazı bölümlerde istihdam olanağının artış göstermesi bu bölümlerdeki başarı sıralamalarında artış yaşanmasını sağlamaktadır. Son yıllarda Sağlık Bilimleri Fakültelerine ait bölümlerin ve Sağlık M.Y.O. ya ait bölümlerin başarı sıralamasının yükselmesi bu durumla ilgilidir. 2019 üniversite yerleştirme işlemlerine göre de bölümlerin çok büyük bölümünün başarı sıralaması düşecektir.

Başarı sıralamalarında düşmeye sebep olacak en önemli şey: Yeni açılan üniversitelerin veya bölümlerin olmasıdır. Örneğin, 2019 yılında Fenerbahçe Üniversitesinin açılması yüksek puanlı öğrencilerin bir bölümünün burayı tercih etmesine sebep olacaktır. Bu durum silsile yoluyla aşağıda yer alan bütün bölümlerin başarı sıralamalarında düşmeye yol açacaktır. Benzer bir sonuç herhangi bir üniversitenin yüksek puanlarda kalan bir bölümü 2019 yılında açması durumunda da yaşanacaktır. Tıp, diş hekimliği, hukuk, sınıf öğretmenliği gibi bir bölümün herhangi bir üniversite tarafından ilk kez açılması durumunda, daha alt sıralamada yer alan bölümlerin başarı sıralamasının düşmesine neden olacaktır.

Bazı bölümlerdeki kontenjan artışları veya ikinci öğretim fakültesi açılması başarı sıralamalarında düşmeye sebep olacaktır. Örneğin, hukuk fakültesi olan bir üniversitede ikinci öğretim hukuk fakültesi açılmış olsun bu durum diğer bölümlerin hatta o üniversitedeki hukuk fakültesinin dahi başarı sıralamasının düşmesine neden olacaktır.

Bölümlerdeki istihdam değişimi yani iş olanaklarında yaşanan durumlar, başarı sıralamalarının düşmesine neden olacaktır. Örneğin, Hemşirelik bölümünde son yıllarda ciddi sayılarda alım yapılıyor. Bu bölüme gidersem atanma ihtimalim yükselir diye düşünen adaylar, yüksek puan almalarına rağmen bu bölümü tercih edebilecektir. Bu durum, hemşirelik bölümüne ait başarı sıralamalarında yükselmeye sebep olurken, diğer bölümlerin başarı sıralamalarının düşmesine neden olacaktır.

Bazı illerde yeni üniversitelerin açılması veya bölümlerin kontenjanlarının artması başarı sıralamalarında düşmeye neden olacaktır. Ankara, İstanbul, İzmir ve diğer büyükşehirde yukarıda bahsettiğimiz durumun yaşanması, diğer illerde yer alan bölümlerin başarı sıralamalarında düşmeye sebep olacaktır.

2019 Taban Puanlarına Göre Başarı Sıralamaları Düşer Mi?

Bilindiği üzere, Yükseköğretim Kurumları Sınavı – YKS 2018 yılından beri uygulanmaktadır. Geçtiğimiz yıl sınavın soru tipleri çok bilinmediğinden, sınava katılan adaylar ciddi zaman problemi yaşamıştır. Bu durum netlerin olduğundan daha az yapılmasına sebep olmuştur. Dolayısıyla, sınavda yer alan her bir bölümün standart sapması da yüksek puanda kalmıştır. 2018 YKS’de daha az net ile daha yüksek puanlar alınmıştır. 2019 yılında sınavın bilinirliği artmıştır. Soru tiplerine dair daha tecrübe sahibi olan adaylar, soruları daha rahat çözmüştür. Bu durum bölümlere ait standart sapmanın düşmesine neden olacaktır. Toparlayacak olursak, geçtiğimiz yılın puanı ile bu yıl aynı puan alan adayın başarı sıralaması daha düşük olacaktır. Örneğin, YKS EA puanı 375 olan bir aday, geçtiğimiz yıl 39 binlerde iken bu yıl 45 hatta 50 binlerde yer alacaktır.

Yorumlar

  1. Ömer Avatar Ömer dedi ki:

    güzel yazı olmuş elinize sağlık