kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Vize Final Nedir?

Vize Final Nedir?

A+
A-

Üniversite hayatına yeni başlayan öğrencilerin ilk sorduğu soru; vize final nedir sorusudur.

Lise bitmiş üniversite eğitiminize başlamak üzere olan bir çok öğrencinin sorduğu bir sorudur vize final büt nedir? En kısa tanımla üniversitelerde uygulanan sınavlara verilen isimlerdir.

Lisede veya ortaokulda tüm sınavlarımızın adı aynıydı hepsine yazılı veya sınav deyip geçiyorduk. Üniversitenin kendine ait jargonu mevcut ve kabul etmek gerek ki bu üç sınav birbiriyle aynı değil. Öncelikle vize nedir bu sorunun cevabını vererek başlayalım.

Vize Final Nedir? Vize Haftası Ne Zaman?

Üniversitenin akademik takvimi dönem başında açıklanır ve bu takvimde gireceğiniz ilk sınav vize sınavı olarak isimlendirilir. Vize haftası eğer fakülteniz dönemlik sistem uyguluyorsa kasım aynıdadır. Eğer fakülteniz bir yılı bir dönem olarak kabul ediyorsa vize haftası ocak ayına denk gelecektir. Ülkemizde çoğunluğunda dönemlik eğitim sistemi uygulandığı için kasım ayında vize ocak ayında final sınavları yapılır. İlk dönem hangi derslerden geçtiğiniz ve kaldığınız belirlenir aynı şekilde ikinci dönem başka bir eğitim dönemi başlar nisan ayında vize haftası başlar haziran başında da final haftası atlatılır ve başarılı başarısız olduğunuz dersler belli olur.

Eğer fakülteniz de büt (bütünleme) varsa şanslısınız sınavların ardından bütünleme yapılır başarısız olduğunuz derslerden ikinci bir final hakkı kazanmış olursunuz. Bütünleme hakkında daha detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Vize Yüzde Kaç Etkili?

Genel olarak vize %40 final ise %60 etkilidir ancak fakülte yönetim kurulu aksi yönde karar almaya yetkilidir.  Yani eğer fakülte yönetimi isterse farklı oranlarda etkili olmasına karar verebilir.  Örnek vermek gerekirse Ankara Üniversite Hukuk Fakültesi için vize %20 final ise %80 etkili olarak kararlaştırılmıştır.

Final Yüzde Kaç Etkili?

Final sınavları aksi fakülte yönetimi tarafından kararlaştırılmazsa %60 etkilidir. Yani geçme notu altmış olan bir fakültede final sınavından 100 alan bir öğrenci vizeden sıfır almış dahi olsa dersten geçmiştir. Final sınavında baraj veya vize sınavında baraj uygulamayı tercih eden okullarda mevcut olup sayıları azdır. Örneğin finalden geçme notunu alamayan kişi vizesi yüz olsa dahi geçemez gibi kurallar uygulanan okullar mevcut olup üniversiteleri ders geçme sistemi konusunda bağlayan kurallar fazlaca mevcut değildir. Burada iş size düşüyor tercih yaparken mutlaka iyi araştırın özellikle ders geçme şartlarını çok çok iyi araştırın.

Quiz Nedir?

Genellikle hazırlık sınıfında uygulanan bir sınav biçimi olan quiz küçük ve önceden haber verilmeksizin yapılan bir sınav biçimidir. Genellikle dönem içerinden on veya daha fazla kere yapılır ve etkisi oldukça düşük olacaktır. Ancak dersin hocası gerekli gördüğü takdirde quiz ortalamasını vize kabul edebilmektedir. ODTÜ ve İTÜ hazırlıkta uygulandığı sıklıkla bilinmektedir Bölüme geçtikten sonra ise quiz kavramıyla tekrar muhattap olmanız pek olası değildir.

Yorumlar

  1. sencan Avatar sencan dedi ki:

    Peki hangi okulda büt var hangisi yaz okul yapar veya hangi okulda ders geçmek kolay nasıl öğrenebiliriz?

  2. Nilüfer Avatar Nilüfer dedi ki:

    Mukemel di