kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS’de Psikoloji Kazanmak İçin Kaç Bine Girmek Gerekir?

Üniversite yerleştirme işlemleri için tercih süreci bugün başladı. YKS Sayısal puanı yüksek olan adayların, YKS Eşit Ağırlık sıralamasının da iyi olması durumu, Psikoloji bölümünü okumak isteyen eşit ağırlık mezunlarını düşündürüyor. Biz de bu konunun netlik kazanması adına Psikoloji sıralamasının kaç bine düşeceğine dair bir yazı derledik.

Üniversite yerleştirme sınavı, bildiğiniz üzere 2018 yılı itibariyle Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak yapıldı. YKS iki oturum test sınavı şeklinde TYT ve AYT olarak tamamlandı. 31 Temmuz 2018 tarihi gece 00:00 itibariyle de YKS sonuçları açıklandı. Bu sonuçlara göre adayların, TYT, YKS Sayısal, YKS Sözel, YKS Eşit Ağırlık ve YKS Dil puanları hesaplandı. Sonuçlarla birlikte ÖSYM’nin resmi sitesinden 2018 üniversite tercih kılavuzu yayımlandı. Kılavuza göre tercih işlemleri 7 Ağustos tarihi itibariyle bugün başladı ve 14 Ağustos tarihinde de sona erecek. YKS sonuçlarına göre tercih işleminde bulunacak Eşit Ağırlık mezunu adaylar, sıralamalarını bir türlü netleştiremedi. Sınav sonuçlarına göre, Edebiyat – Sosyal 1 bölümünden hiç soru yapmamasına rağmen, Eşit Ağırlık sıralaması yüksek olan bir çok Sayısalcı aday var. Peki, bu durumda YKS Eşit Ağırlık puanı ile Psikoloji bölümünü tercih etmek isteyen bir aday nasıl bir hesap yapacak? Kendi sıralamasını yaklaşık olarak nasıl bulacak? Yazımız devamında bu sorulara yanıt bulacaksınız.

Psikoloji Bölümü Sıralaması 2017

2017 Lisans Yerleştirme sonuçlarına göre devlet üniversitelerde yer alan Psikoloji bölümünü sıralama olarak en düşük puanla kazanan aday, yaklaşık 40 bin civarında yer almıştır. Garanti olarak görülecek sıralama ise 35 bin civarında kalmıştır. Aşağıda yer alan bir kaç devlet üniversitesine ait bu sıralamalara birlikte göz atalım:

  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İÖ 39.993
  • Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi 36.829
  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 36.411
  • Mersin Üniversitesi 33.816

2017 Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre ilk 35 bin içerisinde yer alan Eşit Ağırlık bölümlerini tercih edecek kişi sayısını kontenjanlardan yola çıkarak hesapladık ve burada yer alan Eşit Ağırlık mezunu sayısının yaklaşık 20.000 kişi olduğuna ulaştık. Kısaca, geçtiğimiz sene içerisinde de Eşit Ağırlık sıralaması yüksek olmasına rağmen, sayısal bölümleri tercih eden aday sayısının 15 bin kişi olduğunu bilmemiz gerekir. 2018 YKS sonuçlarına göre de Edebiyat – Sosyal Bilimler – 1 testinden 1 soru dahi çözmemiş olmasına rağmen, Eşit Ağırlık sıralaması iyi olan on binlerce aday var, bu sayı geçtiğimiz yıl için ulaştığımız 15 bin rakamından daha fazla. İşte, biz bu durumları birlikte değerlendirerek psikoloji bölümünün YKS’de kaç bine düşeceğini bulmaya çalışıyoruz. Üniversite Rehberi

YKS’de Psikoloji Bölümü Kaç Bine Düşer?

Üniversite sınav sonuçlarından hareket ederek ulaştığımız verilere göre, bu sene Psikoloji bölümüne ait sıralamayı belirleyecek olan kişiler: Sayısal bölümleri tercih edecek olmasına rağmen, eşit ağırlık sıralamasına iyi yerden dahil olan kişilerdir. 2018 YKS sonuçlarına göre, ” Psikoloji bölümünün en son kalacağı sıralama: 41.000 – 45.000 arasında olacaktır. ” Bu sıralama 2017 sınav sonucuna göre 35.000 civarında bir sırada yer alan Psikoloji bölümüne yerleşmiş birisinin, 2018 yılındaki durumunu denk gelmektedir. Eşit Ağırlık puanında ilk 20 bin içerisinde yer almayı gerektiren Psikoloji bölümü için yaptığımız analiz bu sonucu vermektedir. Geçtiğimiz yıl 40 binlerde kapatan Bülent Ecevit psikoloji bölümünün de 45 bin ile 50 bin arasında kalacağını bekliyoruz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.