kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? Silahlı veya Silahsız Sertifika Ücreti 2023

Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? Silahlı veya Silahsız Sertifika Ücreti 2023

A+
A-

Özel güvenlik sertifikası nasıl alınır? Özel güvenlik sertifikası nereden alınır? Özel güvenlik sertifikası almak ücretli midir? Silahlı özel güvenlik sertifikası nasıl alınır? Özel güvelik sertifikası almak için kursa gitmek gerekir mi? Özel güvenlik sertifikası almak için hangi şartlar gerekir? Özel güvelik görevlisi nerelerde çalışır? Özel güvenlik görevlisi çalışma şartları nasıldır? Herkes özel güvenlik görevlisi olabilir mi? Silahlı özel güvenlik sertikası ile silahsız özel güvenlik sertifikasının farkı nedir? Bu ve benzeri soruların yanıtı olabilecek yazımızı tercihiniyap .net olarak okumanızı tavsiye ediyoruz.

Özel güvenlik görevlisi mesleği, bir çok yerde çalışma imkanı olan ve her geçen gün önemi artan bir meslektir. Ülkemizde sürekli olarak artan nüfusun, güvenlik ihtiyacını kolluk kuvvetlerinin tek başına karşılaması mümkün değildir. Bu nedenle 2000 yılından sonra özel sektör eliyle yeni bir istihdam alanı oluşturulmuştur. Yaratılan bu istihdam kapısı ile birlikte toplumdaki genel güvenlik problemi büyük ölçüde azalırken, oluşabilecek yeni suçların da önüne geçilmesi sağlanmıştır. Peki bu mesleği yapmanın en önemli şartı olan, özel güvenlik sertifikası nasıl alınır? Üzerinden yazımıza başlayalım. Kamu Haber

Özel Güvenlik ve Koruma Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir?

Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? 

Özel Güvenlik Sertikası: Kamusal yetki ve alan dışında kişileri, kurumları veya varlıkları korumak ve güvenlik hizmetini yerine getirebilmek için verilen resmi bir belgedir. Bu anlamda mesire yeri, park, bahçe, sahiller gibi yerler ile kamuya açık olmakla beraber festival ve benzeri etkinliklerde özel veya tüzel kişilerce kiralanarak kullanıma açılan alanlar ile belediyelerce işgaliye ücreti alınan veya kuyumcular çarşısı gibi para ve emtianın yoğun olduğu yerler için istenilen izin talepleri değerlendirilerek özel güvenlik hizmeti kabul edilmektedir. Aynı zamanda sitelerde, alışveriş merkezlerinde, büyük iş merkezlerinde, sanayi bölgelerinde ve havalimanlarında da özel güvenlik hizmeti verilebilmektedir. Özel güvenlik sertifikası, silahlı ve silahsız olarak ikiye ayrılmakta ve alınma şartları açısından değişiklik göstermektedir.

Sertifika alabilmek için şartlar:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Silahsız sertifika alabilmek için, en az ilköğretim mezunu veya ortaokul mezunu olmak  ve 18 yaşını tamamlamış olmak. Silahlı sertifika alabilmek için, en az lise ve dengi okuldan mezun olmak ve 21 yaşını tamamlamış olmak.
  • Taksirli suçlar dışında, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası olmamak.
  • Fetö, PKK, PYD gibi terör örgütleriyle herhangi bir bağlantı içine girmemiş olmak.
  • Kamusal haklardan yararlanma yasaklı olmamak.
  • Özel güvenlik olmaya engel durumu olmamak. Akıl hastalığı, akıl bozukluğu, engelli, aksayarak yürüme gibi durumu olmamak.
  • Özel Güvenlik sertifikası almak için belirtilen belgelere sahip olmak.

Kurs eğitimi ve başarı sınavı:

Özel güvenlik sertifikası almak isteyenler, başvuru kayıt zamanında bulundukları ilde bu sertifikayı veren kuruluşlara başvuru yapmak zorundadır.  Bu kurslarda 120 saat sürecek bir programla silahlı ve 100 saat sürecek bir programla da silahsız sertifika eğitimi verilecektir. Adaylar kurs eğitimi sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı tarafından belirli tarihlerde yapılacak olan sınava tabi olacaktır. Bu sınav kursta verilen eğitim kapsamından olacak 100 sorudan oluşmaktadır. Sınavda başarısız olan adaylar tekrar eğitim kursuna katılmaksızın, üç kez daha sınava katılabilirler. Yazılı bu sınav dışında silahlı özel güvenlik sertifikası almak isteyenler, bir de poligonda atış sınavı geçmelidir. Bu sınavda 25 mermilik atışta 15 isabetli atış yapılmalıdır. Sınavı başarıyla geçen adayların özel güvenlik sertifikası sahibi olmaya hak kazanır. Sınavı kazanan adaylar kimlik kartı alabilmek için ikamet ettikleri İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Özel Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne istenilen belgelerle birlikte müracaat etmelidir. Bu adaylara, kimlik kartları valilik tarafından gönderilir.

Özel güvenlik sertifikası alan kişiler, her beş yılda bir 60 dersten oluşan yenileme eğitim programına ve sertifika yenileme sınavına katılmak zorundadır.

Özel Güvenlik Sertifikası Almak Ücretli Midir?

Silahlı veya silahsız özel güvenlik sertifikası almak ücrete tabidir. Bu ücret gidilen kurs ve ile göre değişiklik göstermekle birlikte, 2023 yılı için ortalama ” 2.100 TL ile 2.500 TL” iken, silahsız bir sertifika için kurs ücreti 1900 TL ile 2500 TL civarındadır. Kurslar, her 5 yılda yenilenmesi gereken sertifika içinde ücret almaktadır. Kurslar, sertifika yenileme ücretini ortalama olarak, silahlı da 400 TL, silahsız da ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Silahlı eğitim sertifikası almak için girilen atış poligon ücreti de 2023 yılı için 60 TL’dir. Son olarak “özel güvenlik kimlik harcı her yerde 520 TL” olarak alınmaktadır.

Özel Güvenlik Sertifikası Nasıl Alınır? ÖGG Sertifika Ücreti Ne Kadardır?

Özel Güvenlik Görevlisi Çalışma Şartları Nasıldır?

Özel Güvelik Görevlileri yukarıda da belirtildiği üzere bir çok yerde çalışabilir. Bu nedenle, her birini sıralamak yerine çalışma şartları ve özlük hakları üzerinden konuşmak daha yerinde olacaktır. Özel güvenlik görevlilerinin aldıkları maaş çalıştıkları firma ve kuruma göre değişklik göstermektedir. En düşük maaş asgari ücrete tekabül ederken, en yüksek maaş alan ÖGG’ler 8.506 TL ile 17.330 TL arasındadır. Mesai dışında çalıştırılmaları durumunda saat üzerinden mesai ücreti alınmaktadır. Çalışma saatlerinde genel olarak vardiya sistemi uygulanmaktadır. Vardiyalar çalışılan firma ve kuruma göre iki veya üç vardiya şeklinde olmaktadır. Günlük 8 saat Pazar günü hariç, haftalık 45 saat, 12 saat çalışma 24 saat dinlenme gibi firmalarda farklı çalışma şartları söz konusu olabilmektedir. Servis ve yemek ihtiyacı taşeron firma tarafından karşılanmaktadır. Silahlı sertifikası olanların çalışma alanları daha geniştir. Bankalar, kamu kurum ve kuruluşları, özel korumaya tabi alanlar gibi yerlerde yalnıza silahlı güvenlik görevlileri çalışabilmektedir.

Yıllık izin, analık izni, babalık izni, süt izni, ücretsiz izin, ölüm izni, hastalık raporu gibi izinler diğer özel sektör çalışanları ile aynıdır. İş kanununda yer alan maddeler ve belirlenen izin süreleri Özel Güvenlik Görevlileri içinde aynı şekilde uygulanmaktadır.

Özel güvenlik kimlik kartı ne kadar sürede çıkar?

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 5 ile 10 gün arasında geçen bir süre sonrasında kurumumuzdan tarafınıza verilecektir.

Yorumlar

  1. Kamiller Avatar Kamiller dedi ki:

    Silahlı ÖGG'ler belediyelerde ne kadar maaş alıyor? Bir arkadaş 3 bin tl'den bahsetti. Bende abartma dedim ama o kadar aldığı söyleniyor, bilgisi olan var mı?