kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

2019 Hakimlik Sınavı Ne Zaman?

2019 yılında Adalet Bakanlığı Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği sınavlarını ne zaman gerçekleştirecek? Detaylar haberimizde.

A+
A-

2019 Adli ve İdari Hakimlik Sınavları Ne Zaman?

2018 yılında gerçekleştirilen Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği sınavları geride kaldı. Adaylar merakla 2019 Hakimlik Sınavını bekliyorlar. 2018 yılında gerçekleştirilen Hakimlik Sınavlarının detaylarını inceleyelim.

2018 Hakimlik Sınavı Başvuruları

2018 yılında Adalet Bakanlığı alan için Hakimlik sınavı açtı. Bu alanlar;

-Adli Yargı Hakimliği (Mezun Grubu)
-İdari Yargı Hakimliği (Mezun Grubu)
-Adli Yargı Hakimliği (Avukatlıktan Geçiş Grubu)

Adalet Bakanlığı tarafından açılan Hakimlik sınavlarına başvurular 1 Kasım 2018 tarihinde başladı ve 9 Kasım 2018 tarihinde sona erdi. Bu süreçte adaylar Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi üzerinden elektronik olarak başvurularını yaptılar. 10 Kasım 2018 tarihi gün sonuna kadar da ücretlerini yatırdılar. kamu haber

Ayrıca İdari Yargı Hakimliği ve Adli Yargı Hakimliği Avukatlıktan Geçiş sınavlarına başvuruda bulunacak olan adaylar Ankara’da Adalet Bakanlığı’na elden veya bulundukları illerdeki Savcılıklar aracılığı ile posta yolunu kullanarak bazı evrakı Bakanlığa göndererek başvurularını tamamladılar. Bu adayların evrakının kabul edilip edilmediği ve sınava girip giremeyecekleri Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü internet sayfasından 7 Aralık 2018 tarihinde duyuruldu. Adaylar T.C. Kimlik numaraları ile sisteme giriş yaparak sınava girişlerinin kabul edilip edilmediğini sorguladılar. 

2019 Hakimlik Sınavı Başvuru sürecine dair tüm detayları öğrenmek isteyenler; 

2018 Hakimlik Sınavı 

2018 Hakimlik Sınavı üç ayrı grup için 29 Aralık 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen sınavda, sabah oturumunda Adli Yargı Hakimliği mezun sınavına girecek adaylar sınava başladılar. Öğlen oturumunda ise İdari Yargı Hakimliği sınavına girecek olan adaylar, Adli Yargı Hakimliği için her iki gruptan da giren adaylarla birlikte Ortak Alan ve Genel Kültür – Genel Yetenek oturumuna katıldılar. Öğlen oturumunun ikinci kısmında İdari Yargı Hakimliği testi dağıtıldıktan sonra sınavın ilk oturumları sona erdi. Öğleden sonra ise Adli Yargı Hakimliği avukatlıktan geçiş sınavına girecek olan Hukuk Fakültesi mezunu adaylar oturumlarına katıldılar ve böylece sınav tamamlanmış oldu.

Bu oturum düzenini daha detaylıca ele aldığımız yazımız için;

cubbe

2018 Hakimlik Sınavlarına Kaç Kişi Başvurdu?

2018 Hakimlik sınavları yoğun katılımlı olmasını beklediğimiz sınavlardandı. Gerek KPSS koşulunun olmayışı gerek özellikle Adli Yargı Hakimliği adaylarının belki son kez baraj engeline takılmaması durumu gerekse özellikle İdari Yargı Hakimliği için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Siyasal Bilgiler, İşletme ve İktisat Fakültelerinden mezun olan adaylar için az ilan gelen bir yıl olması bu konudaki kanaatimizi güçlü kılan etmenlerdi. Nitekim Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER’e adaylar tarafından sorulan sınava kaç kişinin katıldığına dair sorulara gelen yanıta göre 2018 Hakimlik Sınavlarına başvuru sayıları aşağıdaki gibidir;

Sınav Grubu Başvuru Sayısı
Adli Yargı Hakimliği Mezun Grubu 19.183 kişi
İdari Yargı Hakimliği Mezun Grubu 15.794 kişi
Adli Yargı Hakimliği Avukatlıktan Geçiş Grubu 3.962 kişi

Sınava katılımın ne durumda olduğu ise Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin sınav sonuçları ile birlikte açıklayacağı sayısal veriler ile netleşecek. Yazımıza bu açıklamadan sonra bu bilgileri de ekleyeceğiz.

2019 Hakimlik Sınavı Ne Zaman?

2 Ağustos 2019 tarihi itibariyle 2018 yılında gerçekleştirilen Adli Yargı Hakimliği ve İdari Yargı Hakimliği mezun grubu ve Adli Yargı Hakimliği Avukatlık Mesleğinden geçiş alım süreçleri açıklanan mülakat sonuçları ile birlikte son buldu. Böylece artık 2019 Hakimlik sınavı iklimine girmiş bulunuyoruz. Bu konuda en son gelişmeler ise şöyle;

Gerek forum sayfamızda yer alan üyelerimizin gerekse yöneticilerimizin yapmış oldukları araştırmalar neticesinde bize ulaşan bilgiler, 2019 Hakimlik Sınavı’nın Aralık 2019 döneminde yapılacağını göstermektedir. Ağustos ayı ile birlikte Bakanlığın ÖSYM ile protokol safhasına geçip, Eylül döneminde ise tarihi ve alım gruplarını netleştirmesini bekliyoruz. Bu ilerleyişte sınav için öne çıkan tarih ise 29 Aralık 2019 tarihi. 

6 Eylül 2019 tarihinde Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit GÜL vermiş olduğu demeçte yıl sonuna kadar 1300 Hakim ve Savcı Adayı alacaklarını dile getirdi. Bu açıklamanın ardından dağılımın 1000 mezun Adli Yargı Hakimliği, 200 Avukatlık mesleğinden geçiş, 100 de İdari Yargı Hakimliği şeklinde olacağı konusunda beklenti Sayın Bakanın beyanı ile birlikte oldukça kuvvetlendimişti.

Sayın Bakanın vermiş olduğu müjdenin ardından da 12 Eylül 2019 tarihi itibariyle 2019 Hakimlik Sınavına dair detaylar ÖSYM takviminde yer buldu. ÖSYM takviminde yer alan bilgiye göre 1000 Adli Yargı Hakimliği mezun grubu, 200 Adli Yargı Hakimliği Avukatlıktan geçiş, 100 İdari Yargı Hakimliği mezun grubu sınavları gerçekleştirilecek.

En net ve güncel bilgiler için bizi takipte kalın. 

Bu konuda en net duyumları daha önceki sınavlarda olduğu gibi bu sınav döneminde de FORUM Hakimlik Sınavları sayfamızdan takip edebilirsiniz. 

2019 yılında Hakim ve Savcıların Maaşları ne kadar? Öğrenmek için Tıklayınız!

Yorumlar

  1. Ceren manduz Avatar Ceren manduz dedi ki:

    Önümüzdeki sene için idari hakimlik sınavı net başvuru tarihi ne Zaman?