kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gereksiz Sis Farı Yakmak Yasak Mı? Cezası Ne Kadar?

Gereksiz Sis Farı Yakmak Yasak Mı? Cezası Ne Kadar? Sis Farı Nedir? Ne İşe Yarar? Sis Farı Yakmak Yasak Mı? Gereksiz Sis Farı Yakmanın Cezası Ne Kadar?

A+
A-

Trafikte en tehlikeli anlardan biri de görme mesafesinin azaldığı, görme kabiliyetinin azaldığı, sisli, yağmurlu, karlı hava şartlarında yaşanır. Çünkü sürücü görüş kabiliyeti azaldıkça yol işaretlerini, işaret levhalarını, diğer insanları, diğer araçları görmekte zorluk çeker. Bu gibi zorlu şartlarda seyir halindeki araçlarda farlar kullanılmaktadır. Daha iyi, daha güvenli sürüş için olumsuz hava şartlarında yola yakın yerleştirilen ve güçlü bir ışığa sahip olan sis farları kullanılır. Bu sayede araçlar güçlü sis farlarıyla yeri, işaretleri, önlerini ve çevrelerini görebilir. Ancak bu güçlü ışığa sahip olan ve bu nedenle normal şartlarda kullanılmaması gereken sis farını bazı sürücüler sürekli ve keyfi olarak kullanmaktadır. Sis farı nedeniyle karşıdan gelen sürücüler görme kaybı yaşamakta ve trafiğin güvenliği tehlikeye düşmektedir. Bu nedenle Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı trafik polisleri bu keyfi harekete taviz göstermemekte ve idari para cezası uygulamaktadır. Peki sis farı nedir? Ne işe yarar? Sis farı kullanmak, sis farı yakmak yasak mı? Gereksiz sis farkı yakmanın cezası ne kadar?

Trafikten Men Cezası Nedir? Neden ve Ne Zaman Verilir?

Sis Farı Nedir? Ne İşe Yarar?

Sis farı otomobilde yere yakın bir noktaya monte edilen, yüzey aydınlatılmasını sağlayan, sürücüye yağmurlu ve zorlu şartlarda görüş imkanı veren bir ışık kaynağıdır. Kısa mesafeyi aydınlatan bu farklar geniş ve güçlü ışık yayar. Olumsuz hava şartlarında kullanılan bu farlar normal şartlarda iyi bir görüş sağlamaz. Ancak öndeki ve arkadaki bu farlar gereksiz, normal hava şartlarında kullanılırsa öndeki ve arkadaki sürücüleri rahatsız eder. Trafik güvenliğini riske atar. kamu haber

Sis Farı Yakmak Yasak Mı?

Olumsuz hava şartları varken, örneğin yağmur, kar yağarken, sis varken sis farları sürücülerin hayatını kurtarmakta ve işlerini kolaylaştırmaktadır. Çünkü sis farları sayesinde yol, levhalar, öndeki araç görülebilir ve arkadaki araçlara kendilerini gösterebilirler. Ancak olumsuz hava şartı yokken yani gereksiz yere sis farı kullanmak trafik kurallarına, sürüş güvenliğine zarar verir. Bu nedenle gereksiz sis farı kullanmak yasaklanmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan düzenlemelerle gereksiz sis farı kullananlara idari para cezası ve puan cezası da verilmektedir.

Gereksiz Sis Farı Yakmanın Cezası Ne Kadar?

Gereksiz yere sis farkı kullanımını engellemek için ceza verilmektedir. Bu cezalar sayesinde sürücülerin kurallara daha çok dikkat etmesi sağlanmaktadır. Ayrıca sürücülere kural ihlali yaptıkları da hatırlatılmaktadır. Bu kapsamda 2020 yılında geçerli olan sis farıyla ilgili trafik cezaları da merak konusu olmaktadır.

Gece vakti, sisli, olumsuz hava şartlarının olduğu zaman, yağışlı vakitler dışında gereksiz yere sis farı yakmanın cezası 132 TL olarak belirlendi.

Otomobillerde yönetmeliklerce belirlenen, gereken şartlara uygun ışık donanımı yoksa verilen ceza 488 TL’dir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Trafik Cezası Nerede ve Ne Zaman Kesildi? Nasıl Öğrenebilirim?

Sis farı ağır kusur mu?

Sis farı, yol ve yolun etrafındaki nesnelerin rahatça görülmesini sağladığı için yanmaması durumunda muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.