kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Hayat Ne Zaman Normale Dönecek? Koronavirüs Etkisini 7 Yıl Sonra Tamamen Kaybedecek

Ülkemiz başta olmak üzere koronavirüs etkisi devam ederken, herkesin merak ettiği soru “Hayat ne zaman normale dönecek? Koronavirüs etkisi tamamen ne zaman bitecek? Amerikan Bloomberg kanalının bu soruların cevabı için aşı dağıtımının bu hızla sürmesi durumunda küresel süre bağışıklığının kazanılmasının 7 yıl alacağı belirtildi.

A+
A-

Dünya genelinde 106 milyondan fazla kişinin yakalandığı, 2,3 milyon insanın ölümüne sebep olan koronavirüs salgınında 124 milyon kişi aşılandı. Amerikan Bloomberg kanalının hesaplamasına göre aşılama bu hızla giderse küresel bağışıklık 7 yıl sonra gerçekleşecek. Ülkelerde süre bağışıklığının gerçekleşmesi için her ülkenin nüfusun %75’inin aşı olması şart olarak görülüyor. Şu zamana kadar aşılamada en hızlı davranan ülke, İsrail olarak görülüyor. İsrail yaklaşık 2 ay sonra nüfusun %75’inin aşısını tamamlamış olacak. Amerika Birleşik Devletlerinde ise 2022 yılında sürü bağışıklığı kazanılabilecek.

2021 nüfus sayımına göre 332 milyon nüfusa ulaşan ABD’de nüfusun %9,1 aşılanmış durumda. Yeni ABD Başkanı Joe Biden, göreve geldiği ilk 100 günde 100 milyondan fazla kişinin aşı olmasını hedeflemişti. Bloomberg tarafından yapılan çalışmaya göre ABD bu hedef doğrultusunda aşılamaya devam ederse ABD’de de sürü bağışıklığı 1 Ocak 2020 tarihinde gerçekleşecek. Bu tarihte ABD nüfusunun %75’inden fazlası aşılanmış olacak.

Aşlamada İsrail ve İngiltere Önde Gidiyor

Covid-19’a karşı aşılamada en iyi durumda olan ülke dünya genelinde İsrail olarak görülüyor. Ülkede yalnızca 2 ay içinde nüfusun yüzde 75’inin aşılanması tamamlanmış olacak. 2021 yılı itibariyle 8.8 milyon nüfusa sahip ülkede, Amerikan Pfizer ile başında Türk bilim insanları Prof. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci’nin bulunduğu Alman BioNTech’in ortak geliştirdiği aşı kullanılıyor.

Aşılama konusunda en başarılı ikinci ülke de İngiltere olarak görülüyor. Oxford Üniversitesi ile Astra Zenaca’nın ortak geliştirdiği aşının yoğun şekilde uygulandığı Birleşik Krallık’ta, yapılan araştırmaya göre bu modellemede 6 ay içinde sürü bağışıklığı kazanacağı belirtiliyor. AB aşılamada geri kalırken İngiliz basınında AB’den çıkmış olmanın İngiltere’yi aşılamada öne geçirdiği yorumları yapılıyor.

Türkiye, Avrupa Ülkelerine Göre Aşılamada Önde Gidiyor

Ülkemizde iki doz halinde yapılması planlanan aşılama çalışmalarına göre 2.6 yıl sonra nüfusunun yüzde 75’ini aşılayarak sürü bağışıklığı kazanması öngörülüyor. Bu süre, ülkemizin 3.2 yıl ile Almanya, 3.4 yıl ile Brüksel ve 3.9 yıl ile Hollanda gibi pek çok Avrupa ülkesinin önünde ilerlediğini gösteriyor.

image 143

Mevcut tabloda, kuzey ve batılı ülkelerin görece daha kısa sürelerde sürü bağışıklığı kazanması ise dikkat çekiyor. Tüm dünya nüfusunun yüzde 75’inin aşılanmasının ise 7 yıl alması öngörülüyor.

Ancak yeni aşılar ve tedavilerin bulunması, üretim ve lojistik sıkıntıların aşılması durumunda bu sürenin kısalacağı düşünülüyor. Söz konusu modellemenin 67 ülkeden gelen günlük aşı verileri dikkate alınarak yapıldığını, bazı verilerin güncellenmemiş olabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Çin, Türkiye’de de kullanılan ‘CoronaVac’ adlı COVID-19 aşısının ülkesinde yaygın kullanımı için onay verdi. Çin’de temmuzda acil durum kullanımına onay verilen aşı adayının 3’üncü aşama klinik denemeleri Brezilya, Şili, Endonezya ve Türkiye’de yürütülmüştü. Aşının 12 bin 396 kişiyle gerçekleştirilen yeni testlerinin sonuçları da açıklandı. Deneylerde aşının etki oranının katılımcılara iki doz halinde uygulanmasından 14 gün sonra değerlendirildiği belirtilirken, aşının hastaneye kaldırılma ve ölümleri yüzde 100 önlediği bildirildi. Aşının tıbbi tedavi gerektiren vakaları önlemede yüzde 83.7 etkili olduğu belirtilirken, hastalığın bulaşmasını önlemede yüzde 50.65 etkili olduğu açıklandı.

Avrupa Aşı İçin Rusya’ya Başvuru Yaptı

Rusya’nın üç Avrupalı diplomatı sınır dışı ettiği ve muhalif Aleksey Navalni’ye hapis cezası verdiği bir dönemde, AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Moskova’da Rusya’nın aşı çalışmalarını övmesi kendisne yönelik eleştirileri beraberinde getirdi. Önceki gün Josep Borrell ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak basın toplantısı gerçekleştirmişti. Toplantıda Borrell, Rus Sputnik V aşısından övgüyle bahsetti. İngiliz Daily Telegraph’a konuşan bir Amerikalı yetkili, Borrell’in Rusya tarafından ‘oyuna getirildiğini’, muhtemelen teslim edilebilir aşıları almak üzere anlaşmaya gittiğini savunurken, İngiliz Muhafazakar Parti’nin lideri Sir Duncan Smith de ziyareti argolu bir dille eleştirdi. Tepkiler üzerine “Diplomatik kanallar açık kalmalı” diyerek ziyaretini savunan Borrell, ayrıca Lavrov ile görüşmesinde, Navalni’nin serbest bırakılmasını ve zehirlenmesine ilişkin soruşturma başlatılmasını talep ettiğini de kaydetti. Rusya, Sputnik V aşısına onay almak için Avrupa İlaç Ajansı’na başvurmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.