kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mukabele Nedir? Mukabele Hangi Kanalda Saat Kaçta 2021

Mukabele Nedir? Mukabele Hangi Kanalda Saat Kaçta 2021 Mukabele Ne Demek? Ne Anlama Geliyor? Mukabele Saatleri ve Kanalları 2021 Ramazan'da Mukabele Yayınlayan Kanallar Neler?

A+
A-

Yeni tip Koronavirüs salgını tüm dünyayı olumsuz etkiledi. Eğitim faaliyetleri, iş dünyası, spor müsabakaları, kültür-sanat faaliyetleri aksadı. Üstüne üstlük dini faaliyetler de olumsuz etkilendi. Toplu, fiziksel, yüz yüze yapılan hemen hemen her etkinliğe ara verildi. Tam da bu süreçte Müslümanlar için son derece kutsal olan Ramazan ayı geldi çattı. Zorlu salgın sürecinin ardından başlayan Ramazan ayında milyonlarca Müslüman sosyal mesafe kurallarına, hijyen tedbirlerine alınan kararlara uyarak ibadet ediyor. Bu nedenle mukabele faaliyeti, televizyondan, internetten yayınlanan dualar ve kuran-ı kerim tilavetleri daha da önem kazandı. Pek çok kişi Ramazan ayında kalabalığa girmeden evinden ibadet ederek geçiriyor. Bu nedenle de “mukabele” yayınları yapan televizyon ve radyo kanalları ile sosyal medya platformları merak ediliyor. Peki mukabele nedir? Ne demek? Mukabele hangi kanalda ve saat kaçta 2021? 

Mukabele Nedir? Ne Demek?

Ramazan ayı tüm dünyada milyonlarca Müslüman tarafından sevinçle karşılandı. Pek çok Müslüman Ramazan ayını ibadet ederek geçiriyor. Ramazan demek dua, ibadet, oruç, Kuran-ı Kerim, hayır ve yardımlaşma demek. Ancak salgın şartlarında toplu yapılan her etkinlik sağlık açısından büyük risk taşıyor. Kendi sağlığını düşünmeyenler başkalarının sağlığını düşünmek zorunda. Özellikle bu dönemde mukabelenin önemi arttı. 

Mukabele Arapça kökenli bir kelimedir. Karşılık vermek, yüz yüze olmak, karşılıklı okumak anlamlarını taşır. Ancak bilinen anlamı Kur’an-ı Kerim’i ezbere veya bakarak sesli bir şekilde okuyan kişiyi dinlemek, takip etmek anlamındadır. İslam dini için son derece kutsal olan Kur’an-ı Kerim’i Ramazan ayı boyunca okumak, okuyanları dinlemek, ibadet etmek son derece önemlidir. Özellikle de Kur’an-ı Kerim okumayı bilmeyen kişiler için mukabele büyük bir fırsat niteliği taşımaktadır.

Mukabele Saatleri ve Kanalları 2021

Ramazan ayında camilere gidemeyen, toplu ibadetlere katılamayan pek çok kişi televizyon ve internet başında olacak. Salgın şartlarında geçirilecek Ramazan ayında camiilerde teravih namazı bile kılınmayacak. Bu nedenle mukabele yayınları ve saatleri büyük önem kazandı. Hemen hemen her televizyon kanalında Ramazan ayına özel programlar olacak. Peki mukabale hangi kanallarda yayınlanacak 2021? Mukabale hangi kanalda saat kaçta olacak?

TRT 1’de her gün saat 04:50’de Kur’an-ı Kerim Hatm-i Şerif’i okuması yapılacak. Devlet kanalından yapılacak yayınları milyonlarca kişi izleyecek.

Milyonların takip ettiği bir diğer kanal olan Kanal 7’de ise saat 04:30 itibarıyla mukabele ve okuma programları gerçekleşecek.

Kerim Öztürk, Yunus Balcıoğlu, Ferruh Muştuer, Ali Derman ve Metin Çakar gibi ünlü hafızlar tarafından yapılaca kıraat, tarihi yarımadanın beş büyük camiinden yankılanacak.

5 Cami 5 Kurra Mukabele programı, Diyanet TV tarafından milyonlarla buluşturulacak.

TRT Radyoda sahur programında Hafız Yaşar Çuhadar’ın okumalarıyla mukabele yer alacak.

ATV, SHOW TV, STAR ve KANAL D kanallarında da iftar vakti ve gece yarısından sahur vaktine kadar dini programlar olacak.

Tüm kanallarda yer alacak dini programlar içerisinde mukabele de yapılacak.

Diyanet İşler Başkanlığı, Ramazan ayında ibadetlerin camilerde nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin talimatname gönderdi. Daha önce teravih namazının yasak olduğunu duyuran Diyanet’in mukabele programlarında ısrarcı olması dikkat çekti. kamu haber

Akşam ezanlarının vaktinde okunmasına özen gösterilecek ve camilerde akşam namazı kıldırılacak. Camilerde mukabele programları hazırlanacak, tüm cami görevlileri mutlaka mukabele okuyacak ve müftülüklerce icrası takip edilecek. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.