kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Nüfus Cüzdanı Seri No Nedir? Nasıl Bulunur? Ne İşe Yarar?

Nüfus Cüzdanı Seri No Nedir? Nasıl Bulunur? Ne İşe Yarar? Nüfus Cüzdanı Seri No Nedir? Ne Demek? Nüfus Cüzdanı Seri No Nasıl Bulunur? Nüfus Cüzdanı Seri No Ne İşe Yarar?

A+
A-

Yeni uygulama olan çipli kimlik kartlarında seri numarasının yeri değişti. Peki seri numarasının yeri nasıl bulunur gelin birlikte bakalım.

Nüfus Cüzdanı devlet tarafından vatandaşlarına verilen kimlik kartıdır. Kişinin vatandaşlık bilgilerinin resmi olarak tanımlayan bu belgede kimlik numarası, isim bilgisi, aile bilgisi, kan grubu bilgisi gibi bilgiler yer alır. Türkiye’de kimlik kartı son yıllarda değişti. Eski büyük kartlar yerine yeni elektronik hizmet de vermesi planlanan kartlara geçildi. Ancak bu kartlar üzerindeki bilgilerde azalma oldu. Örneğin eski nüfuz cüzdanında seri numarası yazarken yeni kimlik kartlarında seri no yazmamaktadır. Ancak seri numaraya ihtiyaç duyan vatandaşlar sorun yaşamaya başladı. Peki nüfuz cüzdanı seri no nedir? Ne demek? Nüfuz cüzdanı seri no nasıl bulunur? Ne işe yarar?

Nüfus Cüzdanı Seri No Nedir? Ne Demek?

Seri numarası bir harf ve iki rakamdan oluşur. Nüfus cüzdanı sıra numarası ise 6 haneli bir sayıdır. Seri numarası erkek vatandaşlarda tek sayı iken kadınlarda çift sayıdan oluşur. Nüfus artışına göre erkeklerde olabilecek en yüksek sayı 13, kadınlarda ise bu sayı 10’dur. Yazılarda ise bilgisayarlarda olmayan bir karakterle yazılır. Böylece sahte kimlik yapımının önüne geçilmeye çalışılır. Seri numarası özellikle e-Devlet işlemlerinde, vatandaşlık işlemlerinde işe yaramaktadır.

Nüfus Cüzdanı Seri No Nasıl Bulunur?

Eski nüfus cüzdanlarında fotoğrafın altında seri ve sıra numaraları bulunurdu. Örneğin sıra numarası N14 gibi bir harf ve iki rakamdan oluşurken seri numarası ise 6 haneli bir sayı olarak karşımıza çıkıyordu. Yeni uygulama olan çipli kimlik kartlarında ise bu numaraların yeri değişti. Sıra numarası ve seri numarası fotoğrafın yan tarafına alındı. Doğum tarihinin alt bölgesinde yer alan bu rakamlar pek çok kişinin gözünden kaçıyor.

Nüfus Cüzdanı Seri No Ne İşe Yarar?

Nüfus cüzdanı seri numarası ve sıra numarasının ne işe yaradığı da merak edilir. Özellikle günümüzde T.C. kimlik numarası ile her işlem yapılırken bu numaralara ihtiyaç olup olmadığı sorulur. Aslında bu numaralar hayatımızın her noktasında karşımıza çıkmaz. Ancak kimlik kaybolduğunda, vatandaşlık işlemlerinde, e-Devlet işlemlerinde, bankacılık işlemlerinde güvenlik nedeniyle bu numaralar istenebilir. Bu nedenle binlerce kişi nüfus cüzdanı sıra ve seri no ile ilgili araştırma yapmaktadır.

nufus cuzdani seri no

Yorumlar

  1. Ferruh Emine Avatar Ferruh Emine dedi ki:

    Kahramanmaraş