kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sosyal Bilimler Lisesi Nedir?

Sosyal bilimler lisesi nedir? Sosyal bilimler lisesi nerelerde var? Kaç yıl?

A+
A-

Sosyal Bilimler Lisesi Nedir?

Lise eğitimlerinde hangi bölümü okumak istediğinize bağlı olarak okuyacağınız lise de ayrıca önem kazanmaktadır. Peki sosyal bilimler lisesi nedir, mezunları ne olabilir gelin birlikte bakalım…

Lise eğitimi, ilköğretimi başarıyla tamamlayan öğrencilerin artık yeteneklerine kısmen de olsa uygun biçimde eğitilmesine başlandığı bir dönemdir. Bu nedenle hangi liseyi tercih edeceğiniz aynı zamanda hangi bölümü okuyacağınızı da büyük ölçüde belirlemektedir. Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için sosyal bilimler lisesi nedir anlatmaya çalışacağız. Örneğin fen lisesi kazanan ve okuyan biri büyük olasılıkla tıp veya mühendislik gibi bölümleri okumayı seçecektir. Diğer taraftan sosyal bilimler lisesi okumuş bir öğrencinin muhtemelen sayısal bir bölümü kazanması ve okuması mümkün değildir.

Sosyal Bilimler Mezunları Ne Olabilir?

Üzücü bir tablo olmakla birlikte ülkemizde sosyal bilimler fazlaca meslek olanağı ve iş imkanı sunmamaktadır. Herhangi bir biçimde yurt dışında çalışmak istiyorsanız sosyal bilimler lisesi size diğer ülkelerde alanınızda çalışma olanağı sunmamaktadır.

Dersler ağırlıklı olarak edebiyat, coğrafya ve tarih dersleri okutulmaktadır. Fen bilimleri ve matematik eğitim sınırlı olarak verilmekte olup lise birinci sınıf haricinde fizik, kimya veya biyoloji ve eğitim dersleri verilmemektedir. Bu nedenle tıp, mühendislik, eczacılık ve diş hekimliği gibi bölümleri kazanmanız neredeyse imkansızdır. Meslek seçimi yapmak için erken bir yaş olmakla birlikte lise yıllarında aslında mesleğimizin neyle ilgili olacağı aslında çoğunlukla belli oluyor.

Sosyal Bilimler Lisesi Kaç Yıl?

Diğer liselerden farklı olarak bir yıl zorunlu hazırlık sınıfı ve 4 yıl lise eğitimi verildiğinden sosyal bilimler lisesi toplam 5 yıldır. Eğitim öğretim hayatına sosyal bilimler lisesinde devam edecek öğrencilerin bir yıl hazırlık okumayı isteyip istemediklerini iyi düşünmelerini öneririz. Bir yıl hem zaman açısından hem de maddi açıdan size zor gelemeyecekse sosyal bilimler lisesi seçmemenizi ve hazırlık okumamanızı öneririz. Ancak hazırlık okumak memurlukta bir kademe ilerlemesi ve dil öğrenmek gibi avantajlar sunmaktadır.

Sosyal Bilimler Lisesi Zor mu?

Yeteneklerinize göre bu sorunun cevabı değişmektedir. Eğer tarih, coğrafya veya edebiyat gibi alanlar size sıkıcı geliyorsa sosyal bilimler lisesi oldukça zor ve okuması can sıkıcı bir bölümdür. Eğer sözel alanlar dediğimiz dil bilimler ve sosyal bilimlere yatkınsanız lise eğitiminiz oldukça zevkli geçecektir. Burada bölümün size ne hissettireceğini sizin kabiliyetleriniz belirleyecektir.

Birden faza dil eğitimi verilen sosyal bilimler liseleri bu anlamda anadolu ve fen liseleri gibi diğer okullara benzer bir müfredata sahip değildir. Tamamıyla özgün bir müfredata sahip olan sosyal bilimler lisesi sizi aynı zamanda yaşıtlarınızdan farklı eğitim ve donanıma tabi kılmaktadır.

Sosyal Bilimler Lisesi Nerelerde Var?

Anadolu ve fen liselerine göre az sayıda olmakla birlikte artık 81 ilde en az birer tane sosyal bilimler lisesi mevcuttur. Her bir lise 90 ile 150 arasında kontenjana sahip olmakta olup örgün eğitim ve öğretim vermektedir.

 Sosyal bilimler lisesi sayısı artması tercihiniyap.net editörlerinin görüşüne göre faydalı bir şey değildir. Mezunların girebileceği mesleklerde yaşanan iş ve istihdam sıkıntısı göz önüne alındığında son derece olumsuz bir tablo karşımıza çıkmaktadır. 

Yorumlar

  1. Seyfetdin Güven Avatar Seyfetdin Güven dedi ki:

    Birçok bilgi eksik verilmiştir. Bir sosyal bilimler lisesi öğrencisi olarak başka kaynaklara bakmanızı tavsiye ederim.

  2. Elif Avatar Elif dedi ki:

    Açıkçası edebiyata, felsefeye ve tarihe yatkınım ve sadece bu alanda ilerlemek için sosyal bilimler lisesine gitmek istiyorum. Ama avantajdan çok dezavantajı var gibi geliyor.