kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tercih Yapıp Yerleşemeyince Puan Düşer mi?

Üniversite tercihi yapıp yerleşemeyen adaydan puan kesilir mi? Okul puanı ne zaman düşer? Hangi durumlarda okul puanı kesilir?

Her yıl üniversite sınavına giren milyonlarca aday genellikle yaptıkları basit dikkatsizlik ve hatalar nedeniyle mezuna kaldıkları gibi girecekleri yeni sınavda okul not ortalamasından aldıkları puanlarını yarı yarıya seviyelerine kadar düşürmektedir. Binlerce öğrenci üniversite tercih barajını geçtiği halde düşük puanı ya da yüksek puanı ile istemediği veya bilmediği bölümleri tercih etmektedir.

Farklı neden ve amaçlarla üniversite tercihleri yapılabilmektedir. Örneğin aile baskısı ya da puan zorunluluğu ile kimi adaylar tercih sürecinde çok istemediği bölümleri yazmaktadır. Her yapılan tercih size direkt gelecek ve kayıt hakkı kazanacaksınız diye bir şey elbette mümkün değil. Binlerce aday tercih yapmakta ancak olumsuz sonuçlanmakta yani puanı yetmediği için yerleşememektedir. Bu durum oldukça alışılmış ve ÖSYM tarafından da olumsuz görülmeyen bir konudur. Genellikle endişe yaratan konu ise tercih yapıp yerleşemeyince, kazanamayınca puan gelecek seneki sınavda düşer mi?

Kimlerden Okul Puanı Kesilir?

Bir cezalandırma yöntemi olarak sınırlı sayıda hatalardan birini yapan adayın okul puanı üzerinden puan kesilmektedir. Ancak sınava giren gelen puanla tercih yapan adaydan istediği bölümlere yerleşemediği için puan kesilmez. Çünkü bir çok öğrenci bir iki puan yukarıdaki bölümü tercih etmek ve şansını denemeyi isteyecektir. Puan kesilecek durumlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Açık öğretim ya da normal örgün öğretim ile sınavı kazanıp tercihlerinizde de kazandıysanız gitmediğiniz durumlarda puanınız kesilir,
  • Tercih ettiğiniz okul geldi ve yetenek sınavlarına geçerek kayıt hakkı kazandınız ama gitmediniz bu durumda puan kaybı yaşarsınız.
  • Program fark etmeksizin 2 ya da 4 yıllık eğitim veren bir okul kazandığınız takdirde puan kesintisi yaşarsınız
  • Eğer tercih yaparsanız ve gelmezse hiçbir puan kesintisi yaşamazsınız.

Burada ÖSYM tarafından uygulanan bu cezalandırma sistemi sizlere belki de zalimce ve keyfi gelebilir. Ancak puan kaybının yaşanmasının en temel sebebi keyfi tercihler yaparak girmek isteyen öğrencilerin önünü kesmenizi engellemek ve tercih sonunda kontenjanın o bölümü okumayı isteyen öğrenciyle doldurabilmektir. ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulamayı uzun süredir devam ettirerek okul puanlarını yalnızca bir sonraki sene için yarı oranda düşürmektedir.

Puan kaybı yaşanmayan durumlar;

  • Herhangi bir biçimde tercih ettiğiniz bölüme  yerleşemezseniz okul puanınız düşmez
  • Sınavsız hakkınızı kullanarak sınava girdiniz ön lisans veya lisans bölümü kazandınız ancak kayıt yaptırmadıysanız bu durumda puan kaybı yaşanmaz çünkü yedek olarak belirlenen aday kayıt yaptırır kontenjan ölmez,
  • Ek yerleştirmelerde tercih yaptığınız ve yerleşemediğiniz için puanınız kesilmez

Yukarıda ana hatlarıyla belirttiğimiz okul puanını kesilmesi durumu başta olmak üzere üniversite tercihleri konusunda gerek aileler gerek adaylar gerekse rehberlik hocalarının yeterli bilgiye sahip olmadığını sıklıkla görüyoruz. Yanlış tercih yapmamak, aldığınız puanınızı ziyan etmemek ve ertesi sene alacağınız puandan da olmamak için tercih döneminde mutlaka forum tercihini yap üzerinden görüş alışverişinde bulunmanızı öneririz. Aynı zamanda taban puanları ve üniversite bölümleri hakkında da ayrıntılı bilgileri tercihinyap.net üzerinden bulabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.