kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

250 270 Arası Puanlarla Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

​​​​​​​2019 TYT puan türünden 250 ile nerelere girilir, TYT’den 260 ile hangi bölümleri tercih etmeliyim, TYT puan türünden 270 puan ile nereler gelir, TYT’den 250 270 arası puanlar geçen yıla göre hangi puana denk geliyor, puanlar yükselecek mi, bu aralıktaki sıralamalar kaç binlerdedir gibi soruların cevaplarını yazımızın içinde bulabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Temel yeterlilik testine giren gençler üniversiteye yerleşmek için ter dökmektedir. Bizler de bu süreçte sizlere yardımcı olmak adına yazılarımızı derlemeye devam ediyoruz. TYT puan türünden 250 270 arası puanlarla hangi bölümler tercih edilebilir, birlikte bakalım…

Adaylar üniversite sınavını arkalarında bıraktı, puanlarını elde etti ve şimdi adaylar için daha zorlu bir süreç başlıyor. Gerçekleşecek olan tercih sürecinde adayların akıllarında birçok soru bulunacak. İstediğim bölüme yerleşebilir miyim, hangi bölüme girmeliyim, puanım hangi bölümlere yetecek bu sorulardan birkaç tanesi. Biz tercihiniyap editörleri olarak bu süreçte adaylara yardımcı olmaya çalışacağız. Bu yazımızda TYT puan türünden 250 ila 270 arasında puan almış bir adayın hangi bölümleri yazabileceğini anlatmaya çalışacağız.

250 270 Arası Puanlarla Hangi Bölümler Tercih Edilebilir?

Yazımıza ilk önce bazı değerlendirmeleri yaparak ve tercih noktasında size yol gösterecek listeleri hangi değerleri ölçek alarak oluşturduğumuzu yazarak başlangıç yapalım.

Bu yıl sistem değişikliğinin, puan türlerinde yapılan değişikliğin ikinci senesi, bazı taşlar yerine oturduğu ve sınavın da durumu göz önünde bulundurulunca puanlarda birtakım yükselmeler olacağını söylemek yanlış olmayacaktır fakat doğrusunu söylemek gerekirse bu yükselme TYT puan türünü çok da etkilememiş durumda. Belki puan türünün iki yıl geçerli olmasından belki de buradaki soruların diğerlerine göre kolay olmasından kaynaklı olarak TYT puan türleri kabaca aynı yerinde kalmış gibi görünüyor ama yeni açılan üniversiteler, bölümler ve meslek yüksekokullarını devreye soktuğumuzda bir takım düşüşler yaşanabileceğini öngörmek de yanlış olmayacaktır.

Adayların puan ile ilgili düştükleri en büyük hata da sıralamadan ziyade puana odaklanmalarıdır. Bu noktada biz puanları da işleyecek olsak da merkeze yine sıralamaları alacağız. Size kabaca bir aralık ve bu aralığa göre bölüm listeleri çıkarmaya çalışacağız. Bu noktada da geçen yılın puanları ile bu yılın puanlarını ve denk geldikleri sıralamaları bu aralık için karşılaştırarak açıklamaya başlayalım.

Gerçekleşen sınavda TYT puan türünden 250 almış bir adayın puanı geçen yılki 248 puana denk gelmektedir. 2 puan gibi küçük bir oynamanın olduğu bu puanın denk geldiği sıralama yaklaşık olarak 875 bindir.

TYT puan türünden 260 almış bir adayın puanı da geçen yıl 259 almış bir adayın puanına denk gelmektedir. Bu puanın sıralaması da 750 bine denk gelmektedir.

Son olarak bu sene 270 TYT puanına sahip olan bir adayın geçen yılla kıyasladığımızda denk geldiği yer 269 puandır. Yine bu puana denk gelen sıralama da 645 bindir.

Özetleyecek olursak TYT puan türünden 250 ve 270 arası bir puan almış adayın tercih listesinde yapması gereken 650 bin ila 875 bin arası sıralamalara sahip bölümleri yazmasıdır. Bu kabaca verilmiş bir aralıktır, tabi ki 650 bininci adayın 700 bininci sırayı yazması yeterli olacaktır fakat aralık zaten çok aşağıda olduğu için burada gelebilecek bölümler ortalama ve ortalamanın altındaki üniversitelerdeki benzer bölümlerdir.

Ortalama ve ortalama altı demiş olmamıza lütfen kırılmayın ama ne yazık ki gerçek budur. Bu kadar düşük bir sıralama ile hem iyi bir bölüm hem de iyi bir üniversitenin gelme olasılığı çok düşüktür.

Bu yorumlarımızdan sonra bölüm listesi oluşturmadan önce tercih listenizde izlemeniz gereken bir stratejiye de değinmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Yeni açılan bölümler vs. ile sıralamalarda muhakkak bir değişiklik olacaktır fakat bunu nokta atışı tahmin etmek zor olacaktır. Bu yüzden sizler tercih listesi oluştururken listenizin ilk başlarına kendi sıralamanızdan daha iyi ve gelmez gözüyle baktığınız bölümleri 50 binlik bir fark ile yazın, orta kısımları sıralamanızın çevresindeki bölümler ile doldurun ve altlara da eğer açıkta kalmak istemiyorum diyorsanız 20-30 bin sıralama daha aşağıdaki bölümleri yazın.

TYT PUAN TÜRÜNDEN 650 BİN İLA 850 BİN ARASINDAKİ BİR SIRALAMA İLE HANGİ BÖLÜMLERE GİRİLEBİLİR?

Tercih yaparken adaylar farklı farklı isteklerde bulunabilmektedirler. Bölümün iş imkanı fazla olsun, bölüm benim seveceğim bölüm olsun, özel üniversite olsun, devlet üniversitesi olsun, kendimi geliştirebileceğim bir bölüm olsun gibi pek çok farklı istek ile karşılaşılabilmektedir. Biz listemizde bunların hepsine ayrı ayrı değinemeyeceğiz fakat sizler için en genel şekliyle bir liste oluşturmaya çalışacağız. 

Önereceğimiz bölümleri devlet ve vakıf üniversiteleri olarak ikiye böldük çünkü herkes özel üniversiteye gitmek istemeyebilir ve o sıralamada bazı bölümler devlet üniversitelerinde bulunmayabilir, özel üniversite yazabilecek adaylara da fikir versin istedik. Bunun dışında da daha önce kaleme almış olduğumuz en iyi 2 yıllık bölümler yazımızdan da faydalanarak bu listeleri oluşturduk. Bölümleri hangi kriterleri göz önünde bulundurarak listeye aldığımız o yazımızda bulunmaktadır. İlgili yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

TYT PUAN TÜRÜNDEN 250 İLA 270 PUAN ARASINDAKİ ADAYLARIN TERCİH EDEBİLECEKLERİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ

  • Adalet
  • Aşçılık
  • Bilgisayar Programcılığı
  • Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
  • Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
  • Çevre Sağlığı (750 bin civarı sıralama ile gelir.)
  • Çocuk Gelişimi
  • Eczane Hizmetleri
  • Elektrik
  • Elektronik Haberleşme Teknolojisi
  • Elektronik Teknolojisi
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
  • Grafik Tasarımı (800 bin civarı sıralama ile gelir.)
  • Harita ve Kadastro
  • İnşaat Teknolojisi
  • Laborant ve Veteriner Sağlık
  • Makine
  • Mekatronik
  • Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
  • Optisyenlik
  • Ortopedik Protez ve Ortez (700 bin civarı sıralama ile gelir.)
  • Otomotiv Teknolojisi (750 bin civarı sıralama ile gelir.)
  • Tapu ve Kadastro
  • Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
  • Tıbbi Görüntüleme Teknikleri (700 bin civarı sıralama ile gelir.)
  • Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Listede bulunan bölümler için devlet üniversitesi bölümleri adını kullansak da bu bölümlerin birçoğu özel üniversitelerde de aynı sıralama ile yazılabilir durumda fakat özel üniversiteyi herkes yazmak isteyemeyebileceği için devlet üniversitesi bölümleri olarak listeye almayı uygun gördük.

TYT PUAN TÜRÜNDEN 250 İLA 270 PUAN ARASINDAKİ ADAYLARIN TERCİH EDEBİLECEKLERİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ BÖLÜMLERİ

  • Ameliyathane Hizmetleri
  • Anestezi
  • Diyaliz
  • Fizyoterapi
  • İlk ve Acil Yardım
  • Uçak Teknolojisi

Bu bölümlerin neredeyse hepsi bu sıralama aralığındaki bölümlerdir, zaten yukarıda kalanların yanına da kaç binlerin yazabileceğini not olarak düştük. Çoğunlukla ortalama ve ortalama altı üniversitelerde okuyabileceğiniz gerçeğini unutmamanız gerekir çünkü elde ettiğiniz sıralama çok iyi üniversitelere ne yazık ki yetmemektedir. Eğer ben daha iyi bir üniversitede veya kendi istediğim bölümde okumak istiyorum diyorsanız bir sene daha hazırlanmaktan korkmayın ama gerçekten hazırlanın. Her şey hak ettiğiniz gibi olsun.

* Yukarıda yer verdiğimiz sıralama sayıları ortalama olarak verilmiştir, küçük sapmalar olabilir. Bunun dışında öneriler de tamamen tecrübeye dayalı kişisel yorumlardır. Sadece size fikir vermesi amacıyla derlenmiştir.

** Burada yazdığımız bölümler dışında ayrıca kendinize alternatif olarak PMYO’ları yani polis olma yolunda eğitim alacağınız polis meslek yüksekokullarını veya BESYO bölümleri olan beden eğitimi öğretmenliği, antrenörlük gibi bölümleri hedef olarak koyabilirsiniz. Bu alternatifler için yeterli puan şartını yerine getirdikten sonra yetenek sınavlarına girmeniz gerekmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.