kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

UMKE Nedir? Ne Demek? Açılımı Nedir? UMKE Ne Yapar?

UMKE Nedir? Ne Demek? Açılımı Nedir? UMKE Ne Yapar? UMKE Nedir? Ne Demek? Açılımı Nedir? UMKE Numarası Kaçtır? UMKE İletişim Bilgileri UMKE Çalışanı ve Gönüllüsü Nasıl Olunur? UMKE Ne Yapar? Görevleri Neler? UMKE Çalışanları Maaş Alır Mı? UMKE Gönüllüleri Para Alır Mı?

A+
A-

Türkiye, deprem gerçeğiyle yaşayan bir ülke. Ancak bu gerçeğe göre yaşayan, hazırlıklarını yapan ve tedbirlerini alan bir ülke değil. 1999 yılında yaşanan deprem sonrasında ardı ardına pek çok deprem meydana geldi. Ancak neredeyse bütün depremzedeler ve kurumlar hazırlıksız yakalandı. Ülkede depreme dayanıklı bina sayısı, deprem için tedbirlerini alan vatandaş sayısı çok az. Bu nedenle afetlere, depremlere karşı mücadele etmek için, afet sonrası harekete geçmek için faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların önemi büyük. Bunlardan biri de kamuoyunda UMKE olarak bilinen özel kurumdur. Türkiye’de binlerce kişi UMKE adını duysa da bu kelimenin açılımını, ne iş yaptığını merak etmektedir. Peki UMKE nedir? Ne demek? Açılımı nedir? UMKE ne zaman kuruldu? UMKE numarası kaçtır? UMKE ne yapar? Görevleri nelerdir? UMKE çalışanı ve gönüllüsü nasıl olunur?

UMKE Nedir? Ne Demek? Açılımı Nedir?

UMKE, ‘Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nin kısaltmasıdır. Kısa adı daha kolay söylendiği için daha çok kullanılır. Gönüllüler tarafından oluşan pek çok ekiple afet yaşandıktan sonra o bölgelere giderler. Vatandaşlara, kurtarma çalışmalarına, yapılan işlere y ardım ederler. UMKE ekipleri son derece efektif, işe yarar ve etkilidir. Çünkü her ekibin içerisinde en az 1 doktor bulunur. Her bir gönüllünün uzmanlık alanı vardır. Bu sayede gittikleri yerlerde hayatın akışını bir anda değiştirebilirler. Özellikle Elazığ’da yaşanan deprem sonrasında UMKE ekiplerinin ne kadar faydalı olduğu gözler önüne serilmiştir.

Kurumla ilgili en çok sorular soru “UMKE ne zaman kuruldu?” sorusudur. 1999’de yaşanan korkunç deprem sonrasında alınan derslerle 2003 yılında kurulmuştur. Özellikle de Van depremi sırasında rüştünü ispatlayan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibine verilen önem de artmıştır. Afetlerle ilgili bilinçlenen, topluma hizmet etmek isteyen yardımsever bireylerin sayısının artmasıyla UMKE gönüllülerinin de sayısı artmaktadır. Bu sayede kurumun büyüklüğü, faaliyetleri ve kabiliyetleri de artmıştır.

UMKE Numarası Kaçtır? UMKE İletişim Bilgileri

UMKE, Sağlık Bakanlığı onayı ile yine bakanlık bünyesinde Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi kapsamında oluşturulan Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şubesine bağlıdır. UMKE’nin ülkenin farklı bölgelerinde şubesi bulunmaktadır. Bu nedenle ulaşmak istediğiniz tam adresi internette aratarak net bilgiler bulabilirsiniz. Afetlerde Sağlık Hizmetler Şubesi, Ankara UMKE’nin iletişim bilgileri ise şu şekildedir:

Tel: 0312 3320184

Fax: 0312 3320184-113

E-mail: ankaraumke06@gmail.com

Adres: Demetevler 358.cd(eski 5.cd) No:59 Demetevler Yenimahalle/ANKARA

UMKE Çalışanı ve Gönüllüsü Nasıl Olunur?

UMKE gönüllüler topluluğudur. Bu nedenle her vatandaş bu ekibe katılabilir. Ancak UMKE ekipleri adından da anlaşılacağı üzere medikal ekiplerdir. Yani ya medikal eğitiminiz olmalıdır ya da bu eğitimi almanız gerekmektedir. Siz de bu değerli oluşumun parçası olmak istiyorsanız bulunduğuz illerdeki Şağlık Müdürlüklerine giderek Afetlerde Sağlık Hizmetleri bölümüne başvurmalısınız. Bu başvurunuz sonrasında değerlendirmeye alınır ve özelliklere göre ekipe dahil edilirsiniz. Ancak genel olarak medikal eğitimine sahip olanların şansı daha çok vardır.

UMKE Ne Yapar? Görevleri Neler?

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibine bağlı tüm gönüllülerin görevi afet sonrasında vatandaşlara yardım etmektir. Bu nedenle kurtarma, önleme, müdahale faaliyetlerine katılırlar. Genel olarak UMKE ekiplerinin görevleri şu şekildedir;

  • Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitimler ve sahip oldukları donanımlarla afetzedelere medikal müdahalelerde bulunurlar.
  • Vatandaşların en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, araçlara, ekiplere götürürler.
  • Deprem, yangın, sel gibi afet ve kazalarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkanları dâhilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek verirler. Bu hizmetleri kendileri sağlarlar.
  • Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yaparlar. Tecrübeleri ve uzmanlıkları ile her türlü müdahale, nakil, haberleşme ve kayıt işlemlerini yürütürler.triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak,
  • Afet birimleri ile yetkili organlarla iletişimi sağlarlar. Bilgi akışının kesilmesini önleyip gereken müdahaleyi yaparlar.
  • Sahadaki tüm görevli, kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparlar.
  • Gerekirse yurt dışında yaşanan afet ve olağanüstü durumlar içinde görev alırlar.

UMKE Çalışanları Maaş Alır Mı? UMKE Gönüllüleri Para Alır Mı?

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi tamamen gönüllülük esasıyla görev yapan bir kuruluştur. Bu nedenle gönüllüler tarafından faaliyetleri yürütülür. Hiçbir maddi ödeme, maaş, ücret söz konusu değildir. Hiçbir miktar da gönüllülerin yaptığı işlerin karşılığı olamaz.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.