kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Doğum Yardımı Nedir? Ne Kadar? Nasıl Alınır?

Doğum yardımı nedir? Ne kadar? Nasıl alınır? Doğum yardımı ne demek? Doğum yardımı ücreti ne kadar? Doğum parası ne kadar? Doğum yardımı nereden ve nasıl alınır?

A+
A-

Dünyada doğum oranları git gide düşmektedir. Bu nedenle ülkeler doğum oranlarını artırmak için harekete geçmiş ve vatandaşlarını bu konuda teşvik etmeye başlamıştır. Türkiye’de de bu kapsamda politikalar üretmiştir. Bu anlamda sosyal devlet anlayışının da ülkede hakimiyet kazanmasının etkisi yadsınamaz. İşte tam da bu noktada karşımıza doğum yardımı çıkmaktadır. Devlet tarafından doğum oranlarını artırmak ve doğum yapmayı teşvik etmek için verilen doğum yardımı hakkında pek çok soru sorulmaktadır. Çiftler, ebeveynler ve anne baba olmak isteyenlerin sorduğu bu soruları sizler için araştırdık. Peki doğum yardımı nedir? Ne demek? Doğrum yardımı ne kadar 2019? Doğum yardımı nasıl alınır ve nereden alınır?

Doğum Yardımı Nedir? Ne Demek?

Doğum yardımı devlet tarafından doğumları teşvik etmek için verilen bir ücrettir. Devlet tarafından annelere verilen bu ücret ailelerin masraflarını desteklemek amacıyla verilir. Doğum yardımı kapsamında verilen maddi yardım ile pek çok aile masraflarını bir nebze olsun karşılayabilmektedir.

Kimler Doğum Yardımı Alabilir?

Doğum yardımı kapsamında verilen ücret oldukça önemli bir meblağdır. Bu nedenle pek çok kişi bu yardımdan faydalanmanın yollarını araştırmakta ve yararlanma şartlarını araştırmaktadır. Doğum yardımı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve mavi kart sahibi olan kişilere ödenmektedir. Doğum yardımı alabilmek için gereken en önemli şart ise bebeğin doğrum tarihi olarak öne çıkmaktadır. 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için yardım ücreti verilmektedir. Ancak ödeme miktarını belirlerken çocuk sayısına göre verilecek ücret de 15 Mayıs 2015 tarihi öncesinde doğan çocuklar da sayılmaktadır.

Doğum Yardımı 2019 Ne Kadar?

Doğum yardımı her yıl değişmektedir. 2015 yılından itibaren verilen para miktarı da artış gösterdi. Doğum yardımı yıllara göre ve çocuk sayısına göre farklılık göstermektedir. Çocuk sayısı artıkça annelere verilen yardım miktarı da artmaktadır. 2019 yılında doğum parası tek çocuk için 300 TL’dir. İkinci çocuk için doğum yardımı 400 TL ödenmektedir. Üçüncü ve sonraki çocuklar için ödenecek yardım miktarı 2019 yılında 600 TL’dir.

dogum yardimi ne kadar

Doğum Yardımı Nasıl ve Nereden Alınır?

Doğum parasını alabilmek için ailelerin doğum gerçekleştikten sonra Nüfus Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir. Kimlik Paylaşım Sisteminde kayıt yapılmasının ardından doğum yardımı için başvuru yapılması gerekmektedir. Doğum yardımı başvuru dilekçesinin doldurulması, imzalanmasının ardından başvuru posta yoluyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılmaktadır. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan her personel çalıştığı kuruma bu kapsamda başvuru yapabilmektedir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar da büyükelçilik veya konsolosluk gibi resmi makamlara başvuru yapabilir. Yapılan başvuruların ardından Doğum Yardım Sistemine kayıt işlemi gerçekleşir. Kayıtların yapılmasının ardından giriş yapıldığı ayı takip eden ayın en son haftasında PTT’den doğum parası alınabilmektedir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.